Propozycje tematów jakie mają zostać otwarte na nowym forum.

Temat na forum 'Archiwum HQ' rozpoczęty przez użytkownika BA_THOR, 5 grudnia 2013.

Drogi Forumowiczu,

jeśli chcesz brać aktywny udział w rozmowach lub otworzyć własny wątek na tym forum, to musisz przejść na nie z Twojego konta w grze. Jeśli go jeszcze nie masz, to musisz najpierw je założyć. Bardzo cieszymy na Twoje następne odwiedziny na naszym forum. „Przejdź do gry“
  1. TUROK

TUROK User

Ale przynajmniej informować 2 tyg przed, że będzie nowy event. Nie chodzi mi o szczegóły, tylko info że coś będzie a nie że akurat nie wejdziesz w ten tydzień co będzie i stracisz po prostu jakiś event (może fajny może nie)

2. Nie zauważyłem takiego tematu (może jestem ślepy :D), więc proponuję temat "Poradniki od Graczy".

3. Krócej, ''Poradniki''. Dotyczyły by nie tylko gry ale samego forum.

4. Goro^^

Goro^^ User

Jak wiadomo na forum jest zakaz wstawiania nieoficjalnych informacji... prosił bym o założenie/ pozwolenie na założenie takiego samego tematu jak ten:
    http://www.bigpoint.com/darkorbit/board/threads/unofficial-darkorbit-revealed.43381/
    W którym graczy dzielili by się nieoficjalnymi informacjami na temat gry. Jak widać na forum angielskim jest to dozwolone, to czemu u nas nie?
    Dodam też, ze tam temat funkcjonuje świetnie, wypowiadają się też administratorzy, a także jeszcze ważniejsze osoby jak np. RickDekard

5. BA_THOR

BA_THOR Guest

Muszę sprostować, otóż forum angielskie ma tą przewagę nad naszym, iż czynny udział w jego życiu biorą nie admini z danej ekipy, czy TLowie, a realni pracownicy firmy Bigpoint, którzy mają stosowną wiedzę by podzielić się swoimi zamysłami. Jako admin z przykrością muszę stwierdzić, iż nie posiadamy takich informacji na bieżąco, nie jesteśmy też w stanie kontrolować, czy dana informacja jest oficjalna, bo podał ją np. RickDecard. Powoływanie się na takie informacje również może być mylące, bowiem nie wiemy na ile jest to oficjalne stanowisko firmy, a na ile subiektywna ocena tejże osoby, wszak każdy może wyrazić swoje zdanie.

W momencie, gdy otrzymujemy oficjalną drogą stosownego newsa publikujemy go na forum. Mając na uwadze indywidualne ustalenia pomiędzy każdym z ICMów, a daną ekipą na chwilę obecną tego typu publikacje niepotwierdzonych informacji nie mogą być zatwierdzone.

Pozdrawiam
    BA_THOR

6. czesio1590

czesio1590 User

A może ujawnicie dział skargi żeby wszyscy mogli czytać jakie skargi na was wpływają, po za tym przydałby sie temat dyskusja o regulaminie

7. A wyjaśnij mi z jakiej parady mamy widzieć wszystkie skargi na moderatorów? Są to prywatne sprawy zespołu, a nie jakieś obowiązkowe informacje dostępne dla nas :D

8. czesio1590

czesio1590 User

Z takiej że ta prywatność równa się z nie możliwościa wywalczenia czegokolwiek przez graczy, decyzje moderatprów są ostateczne i nie można ich podważyć, gdyby skargi były jawne a inii gracze mieliby szansę wspomóc skarżacego wtedy była by szansaprzebicia się i sensownej wymiany zdańa nie wypoeidźadmina i koniec tematu

~~Angello~~~ lubi to.
  9. BA_THOR

BA_THOR Guest

Prowadzenie nagonki na moderatora niczemu nie służy, jeśli otrzymałeś punkty za konkretne przewinienie to masz możliwość odwołania się w tym dziale. Stroną wówczas jesteś Ty i ktoś z administracji forum. Nie potrzeba adwokata w tej kwestii. Zapewniam Cię też, że decyzja moderatora nie jest ostateczna, jeśli jednak jest słuszna i zasadna nikt wyżej jej nie zmieni.

Pozdrawiam
    BA_THOR

10. czesio1590

czesio1590 User

A regulamin jest tak stworzony żeby zawsze można było znaleźć jakąś furtkę, no sorki ale nie przekonujesz mnie, admini działaja zgodnie z regulaminem to fakt, ponieważ odpowiednia jego interpretacja daje im nieograniczone możliwości, co ty myślisz że ja nigdy nie byłem adminem? Skargi nie maja sensu bo regulamin jest przestarzały i dajacy duze możliwości dla adminów i modków, taka jest prawda po za tym moze ja chciałbym mieć adwokata??? dlatego jestem za otwarciem tego działu żeby więcęj osób mogło poczytać, i wesprzeć zbanowanego

11. BA_THOR

BA_THOR Guest

Regulamin jest odgórnie ustalony przez firmę Bigpoint, w związku z czym dopóki nie zostanie podjęta tam taka decyzja będzie on obowiązywał. Jeśli jak piszesz byłeś adminem to tym bardziej zdajesz sobie sprawę jak to wygląda.

Pozdrawiam
    BA_THOR

12. jazon161

jazon161 User

Szanowny BA_THOR interpretacja regulaminu jest dowolna i zawsze na nie korzysc gracza spotkalem sie z tym nie jedno krotnie i zawsze oni maja racje .A sa gracze i gracze jedni sa faforyzowani bo maja w klanach swoich przedstawicieli i znajamkow a inni sa juz na straconej pozycj.

13. Nie rozumiem dlaczego brak oficjalnego potwierdzenia ma być powodem, przez który u nas dział nieoficjalnych informacji nie może zostać otwarty. Angielskie forum jest dostępne dla każdego, więc na pewno sporo graczy z PL interesowałoby co MOŻE wejść w przyszłości do gry. Sama nazwa "nieoficjalne ogłoszenia" chyba mówi sama za siebie, to trochę dziwne, że trzeba by to potwierdzać.

Co do udostępnienia działu skarg też jestem na tak. Nie chodzi o żadne nagonki na naszych niewinnych moderatorów, a jedynie o podtrzymanie samego pojęcia "forum", które jest właśnie od dyskusji na różne tematy. Ja chętnie czytałabym takie cyrkowe wątki. :D

14. czesio1590

czesio1590 User

tak, regulamin jest odgórnie ustalony przez osoby wyższe, kwestia czy podejmowałeś szanowny Thorze próby zmiany regulaminu na bardziej przyjaznego graczom? oczywiście wiem że takie zachowanie nazywa się: "strzałem we własne kolano" ale czy próbowałeś? jako były admin (dobrowolna rezygnacja) 2 serwerów najpopularniejszej na świecie strzelanki (odbywaja się nawet mistrzostwa świata) musze przyznać że dało się nagiąć zawsze regulamin na korzyść admina, po za tym sławne screen shoty, mogłem zrobić każdemu w celu weryfikacji czy ktoś nie używa nielegalnego oprogramowania w grze,bez konsekwencji dla mnie, jak widać nie potrzebowałem powodu by banować ludzi, ale nie robiłem tego, nigdy nie złośliwie, choć przyznam kilka razy zbanowałem sam siebie, no cóż złamało się regulamin to kara musi być, czy wasi admini to potrafią? czy był przypadek że admin złamał regulamin i sam się zbanował? (dodam że czasami widziałem sytuacje w której cm prowokuje graczy a gracz dostaje bana) czemu to piszę?? a temu że w tej grze niektóre punkty z regulaminu dają adminom właśnie takie narzędzia jak ssy, które umożliwiają im banowanie ludzi bez żadnej konsekwencji, w wyniku tego gracze nie mają szans obrony, bo zawsze da się podciągnąć regulamin, na dodatek wszelkie skargi stawiają gracza na przegranej pozycji, także dalej podtrzymuje moje zdanie, daj mi człowieka a znajdę na niego odpowiedni punkt regulaminu który łamie,

15. jazon161

jazon161 User

Jak widac cenzura nadal obowiazuje przypomina to czasy komunistyczne ktore doskonale pamietam.Szkoda ze ze wysoko postawieni z naszej ekipy nie porafi sie ustosunkowac sie.

16. BA_THOR

BA_THOR Guest

Interpretacja jest jedna, zaś oskarżenie, że ktoś ma znajomości były są i będą. Jako admin traktuję wszystkich równo. Jeśli zaś masz potwierdzony przypadek, gdzie ktoś z ekipy ewidentnie niesprawiedliwie potraktował np. Ciebie, wówczas stosowne zażalenie możesz przesłać np. do TLa. Natomiast nie pisz, że kolega dostał bana, a był niewinny, a inny miał znajomego cm i nie dostał. Odnoś się do siebie, nie kogoś.

Przy okazji, co masz na myśli pisząc o cenzurze?

Wyjaśniłem to już wcześniej. Przeczytaj raz jeszcze moją wypowiedź. :)
    Owszem, sam jestem współautorem obecnego regulaminu. Jest on ustalony przez wszystkich BA i TL wraz z ICM. Regulamin jest kompleksowy i spełnia swoją funkcję. Regulamin jest po to by utrzymać porządek, nie po to by podobał się graczom. Swoje zadanie spełnia. Nie banuję nikogo po złości i na forum podobne praktyki również nie będą przeze mnie tolerowane. Natomiast kara, która faktycznie się należy będzie dla mnie zawsze słuszna i podtrzymam decyzję MODa, czy SMODa.

Poruszasz kwestię czatu, a jestem odpowiedzialny za forum. Z takim zarzutem kieruj się do pomocy technicznej.

Na koniec dodam, że regulamin nie jest przeciwko graczom, MODzi nie są przeciwko graczom i ekipa nie jest przeciwko graczom. Niestety mało kto potrafi przyznać się do błędu i przyjąć w pokorze zasłużoną karę. Nie trzeba zmieniać regulaminu by unikać takich sytuacji, wystarczy zacząć od siebie i posłuchać. Jeśli chodzi o forum to liczba banów jest znacznie mniejsza niż na czacie. Kary są przeze mnie weryfikowane i dodam, że patrząc obiektywnie są zasłużone.

Pozdrawiam
    BA_THOR

17. Dzielą się swoimi zamysłami z graczami serwerów angielskich, co nie wyklucza obecności graczy innych serwerów. Gdyby owe plany były zakazane dla pozostałych, nie pojawiłby się dział stworzony dla takich propozycji.
    Nikt nie zmusza Ciebie czy Twoich przyjaciół do prowadzenia takiego tematu. Sporo jest graczy sprawdzających angielskie forum i zapewne każdy, kto wyszukałby coś interesującego podzieliłby się tym z resztą, przekładając to na nasz język.
    Dlaczego chciałbyś kontrolować nieoficjalną informację? Może trochę wiary w graczy i w ich rozum, albo może Ty postaraj się zrozumieć co oznacza słowo "nieoficjalne".
    Znów doszukujesz się oficjalnego stanowiska w nieoficjalnych ogłoszeniach... Jeśli coś by się nie sprawdziło, to nikt nie byłby zaskoczony, gdyż sam temat byłby miejscem informacji, które MOŻLIWE, że wejdą do gry.

Mam nadzieję, że pomogłam Ci dokładnie zrozumieć co miałam na myśli. Istnieje opcja, że gracz Goro^^ inaczej widzi swoją propozycję, ale podejrzewam, że jeśli taki temat zaistniałby u nas, to składałby się jedynie z informacji podanych z angielskiego forum.

18. MetallicA

MetallicA User

odgurnie ustalony czyli w hamburgu tak ?? to rzeczywiscie niemcy nie nawidza polaków bo gram na róznych serwerach i tam regulamin jest wyjatkowo łagodny dla graczy !! prawda jest taka ze to wy polska ekipa siedzi i wymysla punkty regulaminu ,

19. BA_THOR

BA_THOR Guest

Nikomu nie zabronię śledzić dyskusji na angielskojęzycznym forum. Dopóki jednak nie otrzymam oficjalnej informacji od Community Managerów w danej kwestii to takie rewelacje są dla mnie jedynie plotką. Stanowisko to jest poparte przez ICM i będę się go trzymał. Ponadto zgadzam się z nim w 100%.

Niestety każdy temat na forum podlega naszej ocenie, gdyż tego oczekuje się od administracji forum. Tak więc zaufanie do graczy nie ma tutaj nic do tego. Nie kontroluję też nieoficjalnych informacji, nikogo nie ścigam za rozmowy w neutralnych miejscach. Forum Darkorbit jest forum oficjalnym i zgodnie z ustaleniami z TL i ICM takie informacje będą tutaj przekazywane. Tak było, jest i dopóki ICM nie postanowi inaczej będzie.

Wiele rzeczy może wejść do gry, wiele w innej formie lub innym zakresie niż to było omawiane na forach. Niestety tego typu rewelacje są związane z innymi skutkami dla ekipy pomocy technicznej, na które plotkując na dany temat nie zdajesz sobie sprawy. Decyzja została podjęta, a zatem dopóki nie zmieni tego ICM, tak pozostanie.

Myślę, że wyczerpałem ową kwestię. Dziękuję za dyskusję. :)

Był on zatwierdzony przez osobę, która pracuje w Hamburgu. Obowiązuje na wszystkich forach wszystkich gier BP [polskojęzycznych]. Regulamin forum został utworzony przez BA, TLów oraz ICM z tych gier. Jest on kompleksowy i reguluje całokształt działań na forum. Zapewniam Cię, że obecnie nie mam możliwości zmiany regulaminu na forum DO, jest to możliwe przez ICM, a więc odgórnie. Niemniej jednak nie ma potrzeby jego zmiany, gdyż spełnia on dobrze swoją funkcję.

Pozdrawiam
    BA_THOR

20. Spodziewałam się, że będziesz pomijał kluczowe wypowiedzi udając, że ich nie zrozumiałeś. Czy przedstawiasz nam siebie jako człowieka rozumnego czy nierozumnego - to już zapewne ocenisz sam, ja już oceniłam.

Dziękuję za długą i jak zwykle niewiele wnoszącą wypowiedź i również pozdrawiam. :)