Opinie Boster + podwajacz epidemi

Temat na forum 'Archiwum reszty' rozpoczęty przez użytkownika Turok112, 3 października 2018.

Drogi Forumowiczu,

jeśli chcesz brać aktywny udział w rozmowach lub otworzyć własny wątek na tym forum, to musisz przejść na nie z Twojego konta w grze. Jeśli go jeszcze nie masz, to musisz najpierw je założyć. Bardzo cieszymy na Twoje następne odwiedziny na naszym forum. „Przejdź do gry“
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. Turok112

Turok112 User

Witam. Dziś kupiłem boster + podwajacz ten z dodatków za 15 zł co niby ma mi dawać 50% więcej szansy i 2x więcej dropu ze skrzynek epidemi(to te z pająków z x-7 tzw fioletowe fasolki). Czytając forum odnoście tych skrzynek wyszukałem, że są 3 rzuty(3 nagrody) 1 rzut- 100% 2 rzut 59% a 3 rzut 20%.. Boster który kupiłem miał mi dawać 50 % szansy więcej.. Więc 1 i 2 rzut powinno ciągle dawać, jedynie 3 losowo(70%). Zbierając skrzynki dostawałem czasami tylko 2, czasami 2,2|2,4|2,2,2|2,2,4|.. Głównie mi chodzi o to co wyczytałem :
    "Istnieje 50% prawdopodobieństwa, że po zniszczeniu jednostki Blighted Gygerthrall pojawi się skrzynka ze stopem.
    Po jej otwarciu gracz ma 3 oddzielne szanse na zdobycie stopu hybrydowego.

Rzut 1100%
    Rzut 259% (z boosterem 100%)
    Rzut 320%
    Jeżeli graczowi powiedzie się we wszystkich 3 rzutach, w jednej skrzyni ma możliwość zdobycia od 10 do 15 stopów hybrydowych."
    OD 10 do 15.. Na ok 200 skrzynek nie dostałem nawet 10. Jedyne 8 szt i to jeszcze raz na 20. Dodam też, że wg tego schematu 2 rzuty powinny być 100% lecz na mapie okazało się, że można dostać też 1 a co więcej bardzo często można to trafić. Błąd bug? Oczywiście napisałem do PT ale znając ich reakcję bostery mi dawno znikną.

purgeanarchy lubi to.
  2. cross68

cross68 User

oj znikna zikną i jeszcze odiszą ze to wina leży po stronie gracza albo ze problem jest im znany :p

3. SλώczγK

SλώczγK User

dlatego ja nie kupiłem tego wynalazku tylko zbieram sobie po 1 stopie hybrydowym a czasami da 3 w jednym jajku misja potrwa znacznie dłużej ale za darmo ją zrobie po co się śpieszyć :p

4. MOD_MIKUS

MOD_MIKUS S-Moderator Team Darkorbit

Drogi graczu,
    Wydaje mi się, że masz zły tok rozumowania. Booster zwiększa prawdopodobieństwo otrzymania stopu hybrydowego o 50% więc jeśli normalnie wynosi ona 50% to 50%+(50%*0.5)=75%. Więc szansa na otrzymanie stopu hybrydowego przy zakupionym boosterze wynosi 75%.

Pozdrawiam,
    MOD_MIKUS

5. mm70_9

mm70_9 User

Opis bostera to: "Skorzystaj z okazji i zwiększ swoje szanse na zdobycie stopu hybrydowego i indoktrynolu podczas walki z epidemią! W ten sposób poprawiasz swoje szanse na uzyskanie tych surowców o 50%. Trwa przez 3 godziny!" A więc zgodnie z matematyką i logiką to powinno wynosić 100% w innym przypadku udajemy niemca ( BP) że jest inaczej. Ktoś powinien za te błędy odpowiedzieć bo faktyczny wzrost to raptem 25% co wprowadza graczy w błąd. Każdy inny normalny boster daje faktycznie podaną wartość np. 10% + 10% to daje 20% a nie jak wg. nowych teorii i wyliczeń 10% +10%(ale od tego co masz) czyli 1% czyli razem 11% .

6. Troszkę kiepska argumentacja. Boostery dają dodatkowy % od bazowej wartości. Więc każdy dodatkowy % bonusu od bazowej wartości sumuje się (1*100%+0.1*100%+0.1*100%=120%). W przypadku alienów czy tam misji masz bazowe 100% nagrody + kolejne % od tych bazowych 100%. Jeśli bazowe jest dajmy na to 50% to dodatkowe 50% czy tam inny % od tych bazowych jest liczony. (1*50%+0.5*50%=75%),(1*50%+0.5*50%+0,2*50%=85%).
    Jest napisane, że zwiększasz swoje szanse bazowe o konkretny %. Twoja interpretacja była by poprawna jeśli byłoby tam napisane, że zwiększa twoje szanse o 50 punktów procentowych. Dlatego też fakt, że w środkowej części tabelki napisane jest, że zamiast 59% masz 100% powinno się traktować jako "bonus" nie wynikający ze zwiększonego prawdopodobieństwa tylko z dodatkowego profitu wynikającego z zakupienia boostera. Czy jest to celowe czy oni coś zwalili to już inna sprawa.

Więc nie używaj takich mądrych słów jak logika czy matematyka bo kuleją one u ciebie.

purgeanarchy lubi to.
  7. Turok112

Turok112 User

To ci się źle wydaje. Ja pisałem, że chcę zwrot floty lub macie mi zwrócić wszystkie kamyki które mi nie dopisało do konta.. A sądząc po ilości zebranych skrzyń będzie to ok 1500-2000 szt stopu hybrydowego. A to nie jest moje rozumowanie tylko informacje z faq epidemi pod tym linkiem: https://board-pl.darkorbit.com//threads/alarm-epidemiologiczny.107301/
    A tak wgl to wg posta GTL powinno z samych 3 rzutów wypadać 10-15 bez podwajacza.. Więc ja się pytam dlaczego dostawałem najmniej 2 szt a max 8 szt??? I to na bost 50% + podwajacz.. Z tego posta wynika, że powinienem dostawać przy 3 rzutach 20-30 szt.. Coś tu mi śmierdzi oszustwem.

Ostatnie edytowanie: 4 października 2018
  8. TL_Eviana.

TL_Eviana. Team Leader Team Darkorbit

Dopytam centrali jak z tym tam jest i dam znać :)

9. poland102

poland102 User

zależy od podstawy wyjściowej:
    jeżeli masz liczbę np 100 to 10% daje 110
    i tak przy osłonach, hp, dmg itd masz liczbę, konkretną wartość i wzrasta ona o % liczby i może rosnąć w nieskończoność wraz z %:);
    natomiast pewna szansa to 100% /wartość max/ , ty masz 50% a nie 100 więc 50 + 0,5x50=75

kris0211. i MOD_MIKUS lubią to.
  10. Turok112

Turok112 User

A więc teraz mam potwierdzone informacje:
    Otrzymaliśmy odpowiedź zwrotną od Community Managera gry, w tej sprawie:
    W skrzyniach znajdują się 3 oddzielnie rzuty aby otrzymac wspomniany "item":

Rzut 1 =100%
    Rzut 2 =30%
    Rzut 3 =5%
    Więc jeśli grac otrzyma wszystkie 3 rzuty wtedy otrzyma 4 sztuki z 1 skrzyni

Więc nawet z boosterem, tylko pierwsza skrzynia jest gwarantowana aby go otrzymać.

I teraz oczywiście na zwrot jak zwykle nie ma co liczyć od was.. Wstaw poprawkę Eviana w poście o epidemi, by nikt więcej nie miał "męczących" was pytań. Ciekaw jestem kto zawinił.. Centrala podała złe info czy może Eviana źle wkleiła? tego pewnie się nie dowiemy. Pozdrawiam najlepszy serwer pl1 ;)
    PS. Łatwo

11. MOD_M4

MOD_M4 Guest

Zamykam.
    Pozdrawiam
    MOD_M4

Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.