Ciągła praca dysku

Temat na forum 'Archiwum reszty' rozpoczęty przez użytkownika LIS_LEON, 4 października 2015.

Drogi Forumowiczu,

jeśli chcesz brać aktywny udział w rozmowach lub otworzyć własny wątek na tym forum, to musisz przejść na nie z Twojego konta w grze. Jeśli go jeszcze nie masz, to musisz najpierw je założyć. Bardzo cieszymy na Twoje następne odwiedziny na naszym forum. „Przejdź do gry“
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. LIS_LEON

LIS_LEON User

Może mi ktoś powiedzieć czy to jest normalne? Kiedy gram w Dark Orbit dysk mojego komputera ciągle pracuje. Takie chrobotanie mnie denerwuje ale to w sumie najmniejszy problem. Boję się czy to się nie odbije na dysku. Komputer jest nowy, Windows 8.1. Przy niczym innym takie coś nie występuje, tylko przy DO:/.

2. Lisku.. Powiem tak ;) Zapoznaj się ze specyfikacją działania komputera :p

Podaj model dysku jak możesz.

A jeśli przeszkadza Ci "szum" dysku w komputerze to polecam jakiś SSD. Ja u siebie posiadam SSD Samsung 256GB M2 Bulk.
    Co prawda jest dość drogi ale go wybrałem ze względu na prędkość odczytu i zapisu danych.
    Do zwykłego korzystania wystarczy np. SSD Kingston V300.

Pozdrawiam.

3. Też mam takie chrobotanie podczas gry.

Jaką masz wersję systemu (32 bit czy 64 bit ?) i ile RAM-u ?

4. Te dziwne dzwięki to mogą byc też cewki na karcie.

5. Nein nein Scofi, to ewidentnie dzieje się na dysku.

Podejrzewam że grając w DO na kompie z małą ilością RAM-u przeglądarka zapisuje co chwilę pobierane przez siebie dane na dysku, gdyż musi to czynić właśnie z racji ograniczonej pamięci RAM (czy coś w ten deseń).

A wiadomo że nasza gierka potrafi go sporo ciągnąć...

6. Danych z przeglądarki nie zapisuje na dysku. Jak masz za mało RAM to Ci po prostu się gra zamuli i tyle ;P

Potrafi, potrafi.. :rolleyes:

7. LIS_LEON

LIS_LEON User

Mam wersję Windows 8.1 64 bitową. Dyski twarde są 2. Systemowy, mały SSD i drugi duży na programy i inne badziewie HDD. Co do ramu to 8 giga.

8. Dasz radę model HDD napisać? Może nie jest przykręcony w szynę i drży?

9. Mając taką specyfikację, nie powinno takie coś występować.

Wobec tego ja nie wiem co to może być i nie wymyślam dalej. Skończyły mi się pomysły (a w zasadzie pomysł, bo jeden był :D).

Odpadam, zostajesz sam Scofi. :D

(Ale czytam dalej wątek i trzymam kciuki. Może uda się odkryć przyczynę i podać rozwiązanie, które i mnie się przyda.)

10. Maxtory, samsungi i seagate'y lubią sobie pocharczeć bez przyczyny oraz po dłuższym zajeżdżaniu torrentami :p

1. Podczas grania w darkorbit piszesz, że tylko tak się dzieje? a może to nie dysk a jakiś wiatraczek zwiększa obroty i wydaje taki dźwięk?
    2. Jeśli masz postawiony system na dysku SSD (który pracuje bezgłośnie), to windows wyłącza dysk HDD po kilku minutach nieużytkowania. - być może masz na HDD zainstalowany jakiś program, który jest cały czas uruchomiony w usługach i co chwila dysk zostaje włączany i wyłączany :D

11. Coś czuję, że ma przeglądarkę na HDD.

Ewentualnie to jakiś chomik. Czasami wychodzą z klatek i idą do komputerów.

PS: Raz widziałem zdjęcie z serwisu komputerowego jak ze środka wyciągali ZASUSZONEGO chomika. Czaicie? XD

12. Jak chomika da się wysuszyć, to można i grzyby albo owoce ? :D

No właśnie o to mi chodziło, że przeglądarka jest na dysku i przez to te chroboty. :p Coś tam musi się z nią dziać w czasie gry.

Kmińcie co, bo też bym się tego dźwięku chętnie pozbył... :cool:

13. Metoda prób i błędów. Jak słyszysz te zgrzyty to po 1. Przyglądnij się na HDD czy wibruje, po 2, zatrzymuj po kolei wentylatory (choć wątpię, żeby to one).

14. BA_Matroz

BA_Matroz User

Brak aktywności, zamykam.

Pozdrawiam
    MOD_Matroz

Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.