DYSKUSJA - Klany mieszane - Co robić?

Temat na forum 'Dyskusje na temat gry / Informacje zwrotne' rozpoczęty przez użytkownika BA_THOR, 7 listopada 2017.

Drogi Forumowiczu,

jeśli chcesz brać aktywny udział w rozmowach lub otworzyć własny wątek na tym forum, to musisz przejść na nie z Twojego konta w grze. Jeśli go jeszcze nie masz, to musisz najpierw je założyć. Bardzo cieszymy na Twoje następne odwiedziny na naszym forum. „Przejdź do gry“
  1. Krótko napisze co ja sądzę na ten temat. Faktycznie ciężko jest tak nagle rozwiązać takie klany... jednakże dawniej czegoś takiego nie było i faktycznie rywalizacja polegała na rywalizacji firm. Były klany tylko wewnątrz firmy które owszem miały spięcia ale gdy przyszło co do czego firma się organizowała i RAZEM walczyła z inną firmą. Przez mieszane klany już to nie wychodzi i to naprawdę widać
    Każdy klan robił wyloty.... Każdy bił kubiki u siebie.....(jasne fajnie jest lecieć na wrogie) .... Obry przykład Kosmiczna Piłka .... kurcze jak to teraz wygląda ... masakra ....

Nie grałem 2 lata no 3 lata ale naprawdę moim zdaniem przez mieszane klany,eventy (praktycznie w większośći) straciły sens.

Brawo za pomysł: ''1. Darmowa zmiana firmy przez jakiś czas po usunięciu mieszanych klanów''
    Byłbym także za tym.

Zmieniłbym może czas na 1 miesiąc, lub 2 tygodnie :) Pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez moderatora: 21 stycznia 2019
  2. MOD_Moth

MOD_Moth User

@*PReDaToR*GR* nie używaj czerwonego koloru ;) używa go ekipa

Pozdrawiam,
    MOD_Moth

3. Laser_Jet

Laser_Jet User

No comment.............. - albo nie coś napiszę.
    Dzisiaj klany to nie klany to są "najgorszej maści gangi osiedlowe" (może się jeszcze coś trafi uczciwego ale to igła w stogu siana).
    *PReDaToR*GR* ma rację i w pełni się z nim zgadzam - to by było dobre rozwiązanie.
    Tej grze brakuje konsekwencji działania ze strony BP np. za kombinowanie graczy z botami i lewymi programami - gdyby BP było szanującą się firmą to dla przykładu usunie konta tych graczy i po sprawie - a tak mamy kolejny problem zniechęcający do gry w DO.

-dshh14- lubi to.
  4. RedCat313

RedCat313 User

Nie widze sensu takiej dyskusji...
    Skoro jest możliwość stworzenia klanu mieszanego to niby dlaczego by takich nie tworzyć?
    Nie można też graczy z klanów mieszanych wrzucać do jednego wora, to że ktoś jest w takim klanie nie oznacza że bije swoich razem z członkami klanu z innej firmy...
    TO TAK NIE DZIAŁA!!!
    Wszystko sie zmienia także i ta gra...
    To że kiedyś nie było tak jak jest teraz to chyba dobrze bo to oznacza że gra sie zmienia a nie stoi w jednym punkcie i zanudza po miesiącu gry:eek:
    A już ludzi gadających że powinno sie wrócić darkorbit do max lf-3 to już kompletnie nie rozumiem :confused:

5. REVERS

REVERS User

Właśnie, że tak to wygląda. W większości przypadków, mieszane klany powstały tylko i wyłącznie dlatego żeby móc sobie zajmować mapę, a w jaki sposób? Będąc na EIC nie mogą ubijać bezklanowych EICów, bo dostają na minus, a jeśli mają takiego " mieszańca " w klanie to problem z głowy, taki MMO albo VRU przyleci, zaznaczy EICa, strzeli i cała reszta, która z tym mieszańcem jest w klanie bije swoich, tylko po to żeby mieć mapę i alieny dla siebie. Kubiki, invocki.... Wystarczy się przelecieć po mapach i zobaczyć jak to wygląda. Takie zachowanie tylko zmniejsza ilość graczy w tej grze.

Jeśli nie mam racji to pomysł BP o zmianie firmy bez konsekwencji utraty poważania takiego mieszańca jest super rozwiązaniem. Jeśli jakiś MMO czy VRU koniecznie chce być w klanie EIC to niech zmieni firmę i gotowe.

-dshh14- lubi to.
  6. Nie masz pojęcia jak to wygląda, bo pewnie masz żadne pojęcie o tej grze. Nie potrzebuję mieszanego klanu żeby kolega z obcej firmy kogoś mi zaznaczył. Skończcie w końcu mylić klany mieszane z zaznaczaniem przez inną firmę. BigPoint skierował grę w stronę nieustannego wbijania rankingów, w tym właśnie poważania. Dzieje się tak od lat i nikt nie inwestował w to czasu czy pieniędzy po to, żeby na Twoje i ludzi Twojego pokroju życzenie, miał to stracić, bo żeście sobie religię kolorów stworzyli. Chcesz być na jednej firmie i tylko ją wspierać - rób to. Nikt nie zmusza Cię żebyś mieszanym klanom kibicował czy tym bardziej do nich dołączył. Nie jesteś ważniejszy niż gracz z innymi poglądami w tym temacie. Klanów mieszanych nie brakuje i na każdym serwerze istnieją, mają się świetnie i wręcz ich przybywa. Każdy ma prawo grać z kim zechce i pod jakim kolorem mu się podoba i skoro tak właśnie się dzieje, to znaczy że graczom właśnie na tym zależy. Zasady gry zacierają się na każdym kroku, bo jak już ktoś wspomniał - gra się rozwija. Kiedyś walczyły firmy, dziś walczą głównie klany i mało kogo to interesuje, że część nadal chce się cofać w rozwoju.

Nic się nie zmieni żebyś się tego no, popłakał. Jak już wspomniałam - klany mieszane nie są powodem, przez który zaznacza Cię obca firma i dobija własna.

Dołożyłabym kolejny warunek, jeśli już miałabym poprzeć likwidację mieszańców moich kochanych. - Zlikwidowałoby się również bezklanowców. Każdy gracz miałby jakiś swój klan automatycznie po opuszczeniu poprzedniego w ucieczce przed wojną czy cokolwiek. :cool: Nikt wtedy nie musiałby nikogo zaznaczać. Przecież wszyscy są zawsze niewinni, to na pewno byliby bezpieczni w swoim własnym klanie i nie dostawaliby wojen, prawda? :D

7. Cupak

Cupak User

Ja tam bym skasował klany całkowicie i firmy każdy niech leje się z każdym a co :D Dać jedną mapę wielkości 20 map i wszystko tam by było łącznie z bitkami.

8. Szczerze Ci powiem że nie do końca rozumiem Twój wpis. Nie wiem też na jakiej podstawie oceniasz pojęcie innych graczy na ten temat. Każdy tutaj wypowiada się co na ten temat myśli i tyle.
    Także jesli jest tak jak napisałaś " Nie potrzebuję mieszanego klanu" i chcesz być w nim tylko dla znajomych to ustawcie się wszyscy w jednej firmie... czemu tego nie zrobisz ??
    Sprawa wygląda moim zdaniem prosto (jeśli tak nie jest niech się osoby niezgadzające wypowiedzą)
    Po co ktoś jest w mieszanym klanie ?? Po co ? Chyba każdy wie jakie ma z tego korzyści i nie zasłanajcie się takimi wpisami

Jeśli chcecie mieć grupkę osób to się dogadajcie. No bo niech mi taka osoba odpowie jakie ona ma inne korzyści.

Fundamentem gry Dark orbit były firmy dopiero w dalszej kolejności klany. Teraz równie dobrze mogło by firm nie być bo po co.... aa wtedy wydaje mi się że klany mieszane straciły by sens nie wydaje wam się :)

Pozdrawiam

PS. MOD_Moth tym razem bez czerwonego :D

Cupak i -dshh14- lubią to.
  9. Ankalagon

Ankalagon User

Zauważyłem, że jak w grze nie ma co robić ( pospolicie wieje nudą ) to i stare tematy odżywają.- to i sobie trochę pogdybam.
    Teraz najważniejsze są klany, kontakty, znajomi i dobry pomysł na wspólne granie.
    Ciężko jest zebrać znajomych z jednej firmy do wspólnego wylotu nawet dla samego przypału.
    Gracze w erze botów rangi sobie klepią - kiedyś to miało może jakiś sens, teraz dwa miesiące samotnie w LoW - za urke wrotka, 2 tygodnie i są już spartany, po 6 miesiącach za klepanie na ślepo wrotek jest już ranga majora, a po roku lub szybciej to i można spokojnie półka wbić - kwestia dobrego systemu w grze i małego dodatku do sakiewki BP.

Wyraźnie widać, że cofnąć się do punktu wyjścia - czyli powrotu gdzie znaczenie miały firmy - już się nie da. W takim porządku jak jest teraz. Trzeba by było do góry nogami całą grę wywrócić i wprowadzić niezłe ograniczenia w grze aby powrócić do rozgrywek ścisłe między firmami. Gra jest fajna bo bardzo życiowa. W realu również można od ziomka oberwać po uszach - czasami i za byle co - a w obronie może stanąć obcokrajowiec. Ciekawa propozycja padła ze strony psychopatki, nie raz poruszana w tym temacie. Niech każdy ma możliwość atakowania każdego - ja może bym był zadowolony, koledzy z klanów sojuszniczych również a tym pozostałym powiemy baj baj - bo zniechęcenie do gry następować będzie szybciej niż obecnie.

Nie ma złotego środka. Więc czekamy na rewolucyjne zmiany ze strony BP - na które zapewne długo poczekamy i możemy się nie doczekać. Za to można by się tak teoretycznie zastanowić co jeszcze można spaprać w tej grze aby fabuła stała się legendą/bajką, w którą nikt nie uwierzy.

kris0211. lubi to.
  10. No tak jak już wspominałam na temat Waszego pojęcia... Mało wiecie, mało rozumiecie i nie da się Wam prostych spraw przetłumaczyć.
    Ale kim Ty jesteś żeby mi cokolwiek narzucać? Gra jest tak samo dla mię jak dla Ciebie, gram na jakiej firmie mi się podoba i nie przeszkadza mi to w grze ze znajomymi.

11. Wystarczy żebyś się wysilił i przestudiował cały ten wątek. Chcesz zgrywać tutaj mądralę, a nawet nie raczyłeś przeczytać co gracze mają do powiedzenia.

12. REVERS

REVERS User

Jedyną osobą, która ma pojęcie jesteś Ty tak? Według Ciebie gra została stworzona dla mieszanych klanów? I nie pisz głupot, bo tutaj nie chodzi o jakiegoś znajomego z którym chcesz sobie polatać. Jeśli tak jest to zmiana firmy, którą proponuje BP bez utraty poważki jest fenomenalnym rozwiązaniem. I oboje możecie lecieć na statki wrogiej firmy. Ale każdy, kto widzi co dzieje się na mapach może wprost napisać, że chodzi tylko o eliminowanie graczy własnej firmy przez jakiegoś mieszańca w klanie, który zaznaczy, a cały klan ubija. A z tego co pamiętam chyba z 2 albo 3 dni temu to pojęcie o tej grze miałaś wielkie na 2BL jak padłaś jak mucha.

A co? Bezklanowców musisz ubijać na minus którzy sobie kubiki biją albo invocki i Ci przeszkadzają? Ale masz mieszanych kolegów - fakt musisz czekać aż takowy będzie grał. >>> Pomysł z automatycznym klanem wprost wyśmienity żeby doprowadzić do ruiny grę ;) Bo przecież powodem do wypowiedzenia wojny będzie to, że ktoś strzela w kubika, którego klanem zajęliście albo invocka - śmieszne. W ten sposób na pewno zostaną tylko mieszańcy - gratuluje pomysłu.

Nie wiem ile grasz w tą grę, ale to Ty bladego pojęcia o niej nie masz. Myślisz, że dlaczego ludzie tak mało graja? Kiedyś podlatywałeś do EICa jak biłeś się z wróblem czy marsem i zawsze pomagał, a teraz pomoże Cię tylko dobić. I to świadczy o tym, że masz pojęcie o tej grze? Bo znaleźliście sobie sposób na eliminowanie graczy ( przeszkód ) w zarabianiu uridium na mapach? To jest żenujące, nawet wprost nie potrafisz napisać konkretnych argumentów, dla których powstały owe mieszane klany, a piszesz o tym, że nie da się tego nam wytłumaczyć.. xD

PS sporo graczy tylko narzeka na te klany i są to gracze, którzy chcą normalnej gry, a nie zamykania map przez mieszańców. Dlatego właśnie jest tyle bezklanowców. Jeśli wam się nudzi to na R-Zone i się wystrzelajcie, a nie nieszczycie tą grę. EIC to EIC, a wróbel czy mars to wróg i kropka. Jeśli masz problem z percepcją jak ta gra powinna funkcjonować to już Ty się z tym zmagaj, a nie perfidnie wypisujesz ludziom, że to oni są w błędzie. Jedynie mieszańcy są za tymi klanami - nikt więcej, bo mają z tego większe korzyści niż czysto korporacyjne klany.

A teraz nie pisz swoich filozoficznych myśli tylko podaj te swoje cudne argumenty według, których mieszane klany mają rację bytu.

-dshh14- i Legenda lubią to.
  13. Chcesz dyskutować o tym dla kogo powstała ta gra? Kiedy zaczynałam w 2010 roku, robiąc swoje pierwsze kilometry pchełką poza bazę, padłam na dwa strzały od koksa z innej firmy. Jakiś czas później, kiedy cokolwiek ogarniałam, działo się identycznie i za naprawę statku płaciłam 500 uridium. Wracałam do pchełki dziesiątki razy, bo kiedyś nikt nie liczył tego, ile razy siedzę mu w dzienniczku. Dziś flaxy wywalczyły sobie pushing, przez który jestem zmuszona w grze PvP liczyć ile razy kogoś ubiłam lub ile razy sama padłam na jedną osobę. Od jakiegoś czasu support na szczęście wspiera graczy (chwała im za to) i nie jest już tak łatwo o pushing, ale nadal w grze PvP są ograniczenia w PvP i to w tych Twoich ukochanych starych czasach nie istniało. Na x-1 PvP już praktycznie nie żyje, do 7 poziomu gracz jest nietykalny, co zakłóca misje na niektóre statki.
    Ta część zmian, która miała miejsce od początków gry bardzo mi przeszkadza, przeszkadza też wielu osobom, z którymi miałam okazję o tym rozmawiać. Czy nad tymi zmianami również płaczesz? Czy Ciebie to nie dotyczy, więc na tym etapie może zostać tak jak jest? Po co mi ochrona dla początkujących, mi to nie ułatwia, ale istnieje od lat i trzeba to zaakceptować.

Z ciekawości: akurat Ty pojęcie o tej grze weryfikujesz według stylu pękania? Wystarczy odpowiedź TAK lub NIE, bo samo to stwierdzenie i tak mi wystarczyło, żeby śmiechnąć. :D

Prosiłabym kogoś, kto zna wszystkie języki świata i zechciałby przełożyć moje słowa wszystkim tym, którzy nie zrozumieli do tej pory zdania powtórzonego w języku polskim już kilka razy - mieszane klany i zaznaczanie przez obcą firmę to dwie różne sprawy. Nie wiem jaki język będzie zrozumiały, być może każdy potrzebuje w innym, ewentualnie dajcie znać po jakiemu by trzeba. :D
    Jeśli usuną mi klan i nie będę w stanie dzielić tagu z obecną ekipą, to założymy trzy klany o podobnych tagach i nadal będziemy latać razem. Nikt z nas nie zmieni firmy, bo po prostu nie mamy ochoty. Ja lubię na przykład czerwony, a reszta chłopaków woli mniej gorące kolory. :D Nie licz na żadne wzruszające argumenty, nie zamierzam podbijać Twojego serca. Jesteśmy w grze, gra jest zabawą i jeśli znalazłeś sposób, dzięki któremu czerpiesz z niej samą przyjemność - tego się trzymaj. Dopóki nie łamiesz regulaminu gry, to baw się tak żeby to właśnie Tobie było wygodnie. Jeśli Twoje logowanie się do gry ogranicza się na etapie smutku, bo inni robią coś co Ci nie odpowiada - po co tu wracasz? Masz swoją ekipę, która Cię popiera, ale jest też tego druga strona i nikt nie ma obowiązku się do Ciebie dopasowywać.
    Taka sytuacja kształtowała się również latami, BigPoint nie zrobi rewolucji, bo rozumie że każdy tutaj może lubić coś innego.

A na koniec:
    Masz zarąbiście duże mniemanie, skoro sądzisz że te klany od lat budowały się właśnie dla Ciebie. Niby szary myszek, niby tylko osóbka trzymająca się tych jakże życiowych zasad w grze... A tu jednak chodzisz po świecie przekonany że ten odcinek mieszańców powstał żeby Cię zniszczyć! Tak trzymaj chłopie, trzeba zawsze mocno w siebie wierzyć. :D

tom30030 lubi to.
  14. Sok_PL1

Sok_PL1 User

jezeli uwazasz ze problemem bedzie dla mnie przylecenie kontem z banita zeby ciebie zaznaczyc i ubic no to fajnie masz

15. REVERS

REVERS User

W 2008 roku lepszych warunków nie było. Latając w czasach, o których wspominasz śmiało możesz stwierdzić, że bez mieszanych klanów i jakichś śmiesznych układów ( tego nie bije, bo nie ) grało się świetnie. Kosmiczna piłka i inne ewenty, w których zawsze swój Ci pomół - coś pięknego. Lewele, o których mówisz mają ochronę, bo gra istnieje już bardzo długo i taki mały pchełek nie miałby wgl życia ;) Zastanów się nad tym.
    A więc nie podałaś argumentów, o które zostałaś poproszona - czyżby nie istniały?
    Nie mam zamiaru się kłócić ani tworzyć Twojej wyimaginowanej osoby tak jak Ty to zrobiłaś w stosunku do mnie. Akurat tutaj nie chodzi mi tylko o mnie, ale o wszystkich, którym mieszane klany nie dają opcji gry. Ja osobiście świetnie sobie radzę z tą plagą ;) Przedstawiłam swoje zdanie na ten temat i tyle ;) Lejcie mieszańców ile wlezie :p

-dshh14- lubi to.
  16. Cupak

Cupak User

Kiedyś za takie mieszane klany to cała firma się zbierała i taki klan albo uciekŁ na inną firmę albo się rozpadał :D zazwyczaj miejscem ucieczki było EIC :D

REVERS i -dshh14- lubią to.
  17. Ankalagon

Ankalagon User

A może na początek zrobić np wrota grupowe - jednofirmowe. Czyli jeśli liderem/szefem grupy na np. hadesy jest gracz z VRU to reszta grupy musi być z VRU członkowie grupy z innych firm po prostu nie wlecą. - to by było niezłe zamieszanie na początek:D

REVERS i kris0211. lubią to.
  18. Sok_PL1

Sok_PL1 User

jezeli jestes jakims tam smiesznym zwolennikiem tego co bylo kiedys to mam nadzieje ze latasz na lf3, bez podkretki i co padniecie wydajesz 500 urki

19. REVERS

REVERS User

Nadzieja matką głupich powiadają ;) więc mylisz się, mam wszystko na full, a przy premium naprawa jest darmowa, o mnie się nie martw. Nie szukaj zaczepki, bo to nie jest tematem dyskusji. Jeśli masz coś do powiedzenia na temat mieszanych klanów to się wypowiedź. Tyle.

-dshh14- lubi to.
  20. Laser_Jet

Laser_Jet User

Panie i Panowie właśnie znaleziono rozwiązanie waszego problemu dotyczące klanów mieszanych i jeśli BP to klepnie to od lutego mamy nowe zasady skupiania graczy w jednym klanie.
    Żeby już dłużej nie trzymać was w niepewności chcę obwieścić co nastąpi.
    Po konsultacji z moim dziadkiem stwierdziliśmy że jedynym rozsądnym rozwiązaniem to klany rodzinne.
    Spokojnie - wyjątkiem od reguły będzie zawarcie związku małżeńskiego dwóch graczy przeciwnych firm.
    I po co te nerwy ? :D

kris0211. i -dshh14- lubią to.