Eksploracja galaktyki - dodanie klimatu grze

Temat na forum 'Archiwum reszty' rozpoczęty przez użytkownika Czempion, 17 marca 2016.

Drogi Forumowiczu,

jeśli chcesz brać aktywny udział w rozmowach lub otworzyć własny wątek na tym forum, to musisz przejść na nie z Twojego konta w grze. Jeśli go jeszcze nie masz, to musisz najpierw je założyć. Bardzo cieszymy na Twoje następne odwiedziny na naszym forum. „Przejdź do gry“
?

Co z tego mogłoby zostać wprowadzone?

1. Wszystko

2. Tylko 1. część

3. Tylko 2. część

4. Tylko 3. część

5. 1 i 2

6. 2 i 3

7. 1 i 3

8. Nic

9. Zdania mi brak

Wyniki będą widoczne dopiero po głosowaniu.
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. Czempion

Czempion User

Pomysł dotyczy zaczynających, osoby z wysokim lvl nawet zmiany nie zauważą, ale patrzmy też na innych, nie tylko na siebie.

Jest pewien schemat związany z odkrywaniem kosmosu w darkorbit. Mianowicie gracz dopiero co zaczynający od początku wie jak będzie wyglądać 40% map, jakie są mu udostępniane, mianowicie wszystkie mapy które można opisać zależnością x-y, gdzie x=1 lub 2 lub 3 , y=1 lub 2 lub 3 lub 4 i mapy PvP 4-1, 4-2, 4-3.
    Po wejściu na 4-4 poznaje kolejną dawkę map, łącznie można by rzec, że około 80% map jest mu znane w tym momencie w zakładce gwiezdnego systemu (reszta do wrota i eventy)

Alieny jedynie wciąż obce. Gracz mógłby je poznać, ale ogranicza go lvl.
    Cała sytuacja kojarzy mi się nie z eksploracją gry, a wycieczką, gdzie niektóre miejsca wymagają od nas wizy w postaci lvl.

A można by zrobić z tego grę, w której sami poznajemy mroki kosmosu, pomysł wprowadzi klimat.

A pomysł jest taki.
    Gracz widzi w Gwiezdnym systemie tylko te mapy, które odwiedził. Firma z powodu braku wiedzy nie powie nam nic o tym jak galaktyka będzie wyglądać.

Zaczynający gracz ma w swoim Gwiezdnym Systemie zapisaną jedną mapę mianowicie 3-1 (przy założeniu że VRU). Na minimapie oczywiście widzi portale, w które może wejść, ale nie wie dokąd prowadzą.
    Dopiero jak wejdzie w portal na 3-2, do jego gwiezdnego systemu wpisze się kolejna mapa.

Jeśli chodzi o wojnę firmową, nowicjusz wie, że musi walczyć z EIC i MMO, ale nie wie, gdzie są ich bazy. Dopiero z czasem do tego dojdzie (a jak komuś się nie chce, to wejdzie na FAQ)

I właśnie mi się wydaje, tak byłoby lepiej, że gracz sam dochodzi do tego, jak faktycznie kosmos wygląda.
    Mi się wydaje że to dobry pomysł, aczkolwiek nie oznacza to, że faktycznie taki jest, może w praktyce będzie nie tak jak mi się wydaje, dlatego sam nie głosuje, MOD-y mi świadkiem :)
    Mała edycja: głosuje, że nie mam zdania, by móc zobaczyć postępy swojej ankiety.
    2. Jak już byłoby poznawanie wszechświata, a nie wycieczka po nim - proponuje przywrócenie obrazków pokazujących wygląd surowca lub aliena, to też budowało klimat.
    Dla niewiedzących, kiedyś np. w misji ubij lordakium był też obrazek przedstawiający tego aliena.
    3. Może końcu zrezygnujemy z ochroniarzy przy portalach sprawdzających nasz lvl. Dlaczego? Moim zdaniem jest to ograniczanie gracza, które trochę odchęca użytkownika. Znam gry w których takich ograniczeń pt. "Masz za niski lvl" nie ma. Podałbym parę przykładów, gdybym mógł. Ale powiem śmiało, że właśnie takie gry mają większą sławe.
    Jest pewna gra, RPG o bezimiennym bohaterze, gdzie na początku w pierwszych częściach jest całkowicie zerem i dzięki rozwojowi, treningom u jakiś tam dobrych wojowników, czy magów uczy się jak przetrwać w tym świecie. Na samym początku ogólnie gracz (taki ja) omija mocniejszych przeciwników, walczy ze słabszymi, zdobywa doświadczenie, lepszą broń by walczyć z mocniejszymi. Ale nic nie staje mu na przeszkodzie by już tu iść do potwora, którego trzeba trafić 100 razy (dla niskiego poziomu postaci i braku wyszkolenia) by zginął, sam ma nas na hita i jest szybszy. Mógłbym wiele powiedzieć, ale powiem jedno - ta gra jest uważana dla wielu polaków w tym ja m. in. dlatego, że gracz jest tam wolny, robi co chce, level go nie ogranicza.
    Nie mówię tego od tak sobie. Patrze na różne strony, komentarze, rankingi, czytam też różne magazyny związane z grami.
    Jak ktoś chce, mogę i powiedzieć więcej na prive.
    Poza tym mamy już darmowe naprawy, a serwer może działałby minimalnie szybciej bez tego.

Ostatnie edytowanie: 25 kwietnia 2016
    purgeanarchy lubi to.
  2. 1. Całkiem dobry pomysł:) kawał dobrej roboty i jestem za
    2. Tu też jestem za bo wiele początkujących graczy byłoby ciekawych jak taki alien wygląda
    3.Z lvl to się dochodzi z czasem więc przeciw :oops:

purgeanarchy lubi to.
  3. 2 i 3 OK, no ale przecież statki muszą mieć jakieś radary, więc nie ma opcji żeby widziały tylko jedną mapę. To by było złe ze strony ich firmy, że nie aktualizują danych.

purgeanarchy lubi to.
  4. 1, 2, 3 mi się podobają. Co do gry z punktu 3. Mam wszystkie 3 części <3

purgeanarchy lubi to.
  5. Czempion

Czempion User

Powiedziałem, że nie będę głosować, dałem, że wyniki są dopiero widoczne po zagłosowaniu, co jak widzę dotyczy również autora, a więc by zobaczyć postępy swego pomysłu muszę zagłosować. Oj ludzie :rolleyes:

Tu takie zasadnicze pytanie - czy gra ma być pracą, czy sprawiać przyjemność.
    Ponieważ jak piszesz " z lvl to się dochodzi" to zakładam, że to była udręka i naprawdę nie miałeś ochoty expienia, ale musiałeś, by dalej czerpać przyjemność.
    Ja tam jeszcze przed tymi "bardziej expiącymi" misjami dobiłem do takiego lvl'a i miałem dostęp (w sumie wciąż mam) do każdej mapy. Nie zbytnio mi ta blokada pasowała, ale jestem w stanie odpuścić ten trud nowym graczom

Jak uważasz ;)
    Chociaż ja nie widziałem radarów o zasięgu kilkuset milionów lat świetlnych.

6. MOD_ŻBIK

MOD_ŻBIK Guest

Brak aktywności, zamykam.

Pozdrawiam
    MOD_ŻBIK

Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.