FE SFE

Temat na forum 'Archiwum reszty' rozpoczęty przez użytkownika •p•я•σ•я•σ•к•, 29 stycznia 2017.

Drogi Forumowiczu,

jeśli chcesz brać aktywny udział w rozmowach lub otworzyć własny wątek na tym forum, to musisz przejść na nie z Twojego konta w grze. Jeśli go jeszcze nie masz, to musisz najpierw je założyć. Bardzo cieszymy na Twoje następne odwiedziny na naszym forum. „Przejdź do gry“
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. Jak można szybko rozpoznać "Fe" i "Sfe" na mapie :) I czym się różnią? :D

2. Fe vs Fe - minuta zabawy, Fe vs SFE - 5 sekund walki :p

3. Warto wiedzieć :) A wiesz jakie wyposażenie ma przykładowa fe i sfe? :)

4. FE zalicza sie gdy masz stare wyposazenie czyli full LF3 B02 a SFE gdy masz full lf4 ulepszone na 16pzm drony na 16 oslonki na 16 full herci havo

5. MOD_ORZEŁ

MOD_ORZEŁ Guest

Pierwsza sprawa to ranga- nikt raczej nie ma SFE latając pilotem kosmicznym :)

Druga to posiadanie apisa i zeusa- gracz FE nie ma jeszcze tych dronów

Trzecia to havock/hercules- lepsi gracze dopiero kompletują te designy :)

Czwarta i najważniejsza- podejrzeć ile gracz bije w alienka :) 4k raczej nie będzie bił gracz SFE :)

Pozdrawiam,
    MOD_ORZEŁ

6. Zależy co ma na statku i czy jest to statek główny ;)

7. MOD_ORZEŁ

MOD_ORZEŁ Guest

Zgadza się. Jednak nie da się tego "na oko" ocenić(za wyjątkiem podejrzenia DMG i ilości osłon)

Oczywiście zakładamy też, że gracz lata głównym statkiem, bo chce się bronić przed ewentualnym atakiem.

Pozdrawiam,
    MOD_ORZEŁ

8. Dzięki za wyjaśnienie :)
    A jak mam 10 dronow na poz 16, 16 lf4 na 0 lvl i wszystkie bo2 na 0 lvl plus full havo to bardziej sie zaliczam do Fe czy Sfe? :)

9. Heibensie

Heibensie User

jesteś sfe, ale do ufe jeszcze Ci brakuje.

10. MOD_ORZEŁ

MOD_ORZEŁ Guest

Coś pomiędzy FE i SFE. I taka mała uwaga- lepiej najpierw kompletować LF4, a potem ulepszać. LF4 w porównaniu do LF3 bije mocniej o 50 DMG, a ulepszenie drona ile ci da? Niewiele.

Pozdrawiam,
    MOD_ORZEŁ

11. Krzysioo67

Krzysioo67 User

Tylko że te LF4 raczej trudno zdobyć, za uri ich nie kupi, przynajmniej bezpośrednio, więc warto co jakiś czas np w czasie zniżki na ulepszenia podnosić lvl tego co mamy. Może na początku niewielki z tego zysk ale zawsze coś. A znacznie mniej "boli" wydawanie niewielkich sum co jakiś czas niż na końcu zmierzyć się z kosztem pełnego ulepszenia całego wyposażenia na raz.

12. MOD_ORZEŁ

MOD_ORZEŁ Guest

Poniekąd masz rację, ale podnoszenie dronów na maksymalny poziom ulepszeń też sporo kosztuje :) W moim przypadku jest tak, że drony mam na średnio 7 lvlu, a LF4 ok 25 :) I myślę, że jest to dosyć optymalne rozwiązanie.

A sama trudność zdobycia lf4... Zakładając średnią 1 LF4 na 80 kluczy to można bez wydatku realnych pieniędzy ograniczyć koszta do 90.000 uri. A w przypadku posiadania rabatu i premium te koszta mogą spaść do ok 55k.

Dasz radę o tyle zwiększyć DMG stosując ulepszenia? :)

Pozdrawiam,
    MOD_ORZEŁ

13. Co do dronów wielu MOD-ków mówiło że dobrze najpierw zrobić drony a potem równo podnosić sobie resztę a tu nagle taka zmiana żeby kompletować wpierw LF4 no cóż :D Ja ulepszyłem drony skompletowałem havo ulepszyłem lf4 bo2 i 2x wyrzutnie i skończyłem herki :D nie ma dobrego sposobu każdy ma własny ;)
    Mi wychodziła 1lf4 na 200 kluczy więc powpadały w hadesach :D
    A jak już ulepszyłem wpadają co niecałe 50 :p

14. Kiedyś napisałem post "Co robić żeby mieć dobre konto" i napisał mi jakiś Mod że mam robić zety do full havo i powoli ulepszać drony a teraz że mam zrobić komplet lf4.:) Z resztą to bez różnicy co zrobie pierwsze :) raczej cały czas nie będe miał 16 lf4 :D

15. Krzysioo67

Krzysioo67 User

U mnie to i tak już historia, mam wszystko na full, ale pamiętam że też korzystałem z rady żeby najpierw ulepszać drony, argumentem miało być to że automatycznie miało to wpływać na plus na wyposażenie instalowane w tychże ulepszanych dronach.

16. MOD_ORZEŁ

MOD_ORZEŁ Guest

Tak to jest jak piszę zmęczony i źle przekazuję swoje doświadczenia. Zaraz postaram się wszystko sprecyzować.

Źle mnie zrozumiałeś. Chodzi o nie przesadzanie z wydatkami w ulepszanie. Każdy poziom daje ci ulepszenie o ten sam bonus, ale cena kolejnego poziomu rośnie. Całkowity brak ulepszania, a pójście stricte w LF4 doprowadza do tego, że wydatkowanie nie jest optymalne. Da się to udowodnić wykorzystując przykładowo SIMPLEXa(metoda rozwiązywania zadań optymalizacyjnych). Pójście w samo ulepszanie także nie jest optymalne, bo wychodzą okropne koszta. Trzeba znaleźć "złoty środek". Tak jak wspomniałem w poprzednim poście, sam mam już w pewnym stopniu ulepszone drony, ale tylko w PEWNYM. LF4 też nie mam kompletu.

Teraz podliczyłem pokrótce opłacalność ulepszania dronów i kupowania lf4. Przy założeniu wydawania 90k uri na lf4, ulepszaniu przy zniżce 25% otrzymałem wynik akurat 7 lvl. Wtedy koszt takiego ulepszenia(wliczając proporcje pomiędzy bonusem LF4 a ulepszeniem) wynosi 90430 uri(nie, nie pomyliłem się, bo przyrównywałem do dodatkowego DMG lf4). Dodam też taką ciekawostkę, że jeżeli ktoś kupuje klucze w najtańszej możliwej opcji to opłaca mu się ulepszyć tylko do 2-3 lvla :D Przy 2 lvl było 55k, a przy 3lvl chyba coś ponad 60k. Ulepszanie lf4 jest jeszcze mniej opłacalne przy braku kompletu lf4. Też trzeba brać pod uwagę, czy zostają nam się jakieś wolne lf4, bo to też wpływa na proporcję bonusów i może zmienić opłacalności. Dlatego jak ktoś się zbliża do kompletu lf4 i na jednej z konfiguracji mu kilka zostaje to wtedy optymalny lvl ulepszeń dronów rośnie.
    Oczywiście założenie optymalności mamy jak najwyższy DMG przy kosztach dążących do minimum.

Tu też sprecyzuję o pierwszeństwie ulepszania dronów przed innym ekwipunkiem. MODzi nie zachęcali raczej do ulepszenia dronów, a potem skompletowania LF4. Im chodziło o to, że jak ktoś już ulepsza wyposażenie to najpierw podnosi poziom dronów. Chodzi o to, że dron ma 2 sloty i jego bonus liczy się jak gdyby podwójnie względem pozostałych przedmiotów(lf4, bo2 itd.).

Jeżeli ktoś ma jakieś pytania- śmiało piszcie. Co prawda temat dotyczy czego innego i poniekąd obecne wypowiedzi są off-topem, ale skoro zaczęliśmy tak dogłębną rozmowę to myślę, że warto ją dokończyć.

Pozdrawiam,
    MOD_ORZEŁ

17. Czasu już nie cofne :D Ulepszanie dronów mam już z głowy :) A jeśli chodzi o bo2 i lf4 to i tak kiedyś będe musiał je ulepszyć ale na tą chwilę o tym nie myśle :p Narazie skupie sie na skompletowaniu lf4 i herków oczywiście :D

18. Drony były dobra inwestycja :) ja osobiście polecam poulepszac bo2 w miedzy czasie kompletowania lf4 :)

19. Krzysioo67

Krzysioo67 User

Moim skromnym zdaniem czysto matematyczne ukazywanie korzyści z cząstkowych ulepszeń trochę mija się z celem. Oczywiście są tacy że tylko takie twarde dowody ich przekonają, więc to też jest ważne.
    Faktem jest że takie cząstkowe ulepszenia tego czy innego elementu na początku nie dają zbyt wielkich korzyści, są to ułamki procentów. Kolejność ulepszeń jest natomiast bardziej istotna. Dlatego ważne by gracze mieli jedną wykładnię i wiedzieli czego maja się trzymać.
    Ja decydując się na inwestowanie w ulepszenia korzystałem z interpretacji tematu przez Mod-ow oraz wypowiedzi innych graczy na forum i ich porad wynikłych z ich doświadczeń.
    W dużym skrócie: kompletujemy IRYSY, BO2 i LF3, ulepszamy drony, potem osłonki BO2 (16sztuk),i teraz inwestujemy w zdobywanie do pełnego kompletu LF4 i dopiero wtedy je ulepszamy. W międzyczasie jeśli zdobędziemy pozostałe drony to je od razu ulepszamy, dokupujemy brakujące osłonki i je tez od razu ulepszamy.
    Pozdrawiam

20. MOD_ORZEŁ

MOD_ORZEŁ Guest

A czemu by się miało mijać? Matematyka to nauka ścisła, wskazuje konkretne rozwiązania. A właśnie takie odpowiedzi się poszukuje- konkretnej.
    Jeżeli mówimy o wpływie każdego lvla ulepszeń na bonus to mamy proporcjonalność. Jednak tobie chyba chodzi o widoczne efekty- na początku ich nie zauważamy, a dopiero potem zaczynają odgrywać ważniejszą rolę.
    Jedną wykładnię.... Hmmmm... Da się takową zrobić, ale niewielu ją zrozumie. Za dużo powiązań między różnymi parametrami, żeby (kolokwialnie mówiąc) je ogarnąć.

Myślę, że temat w zupełności wyczerpany(aż nadto :D), więc zamykam

Pozdrawiam,
    MOD_ORZEŁ

Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.