Sugestie Funkcja reportów

Temat na forum 'Archiwum reszty' rozpoczęty przez użytkownika ρsчсноρдткд[]™, 8 kwietnia 2018.

Drogi Forumowiczu,

jeśli chcesz brać aktywny udział w rozmowach lub otworzyć własny wątek na tym forum, to musisz przejść na nie z Twojego konta w grze. Jeśli go jeszcze nie masz, to musisz najpierw je założyć. Bardzo cieszymy na Twoje następne odwiedziny na naszym forum. „Przejdź do gry“
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. Witam,

chciałabym podsunąć zarządowi czatu pewien pomysł, który uczyni czat bardziej sprawiedliwym dla graczy, a zarazem będzie wymagał więcej od jego moderacji. Na serwerze Polska 2 jest ciężkiej masy grupa smutnych osób, które nawet o czwartej w nocy czyhają na powód kliknięcia reportu - co testowałam już kilka razy. Doskonale wiem, że nie tylko na moim serwerze są takie smutaski. Oczywiście nie twierdzę, że bany nie są słuszne, ale nie sądzę żeby były nakładane w odpowiednim czasie. Przykład: regulamin zostaje złamany o 4:00, ban zostaje nałożony o 10:00, kiedy to szanowna obsługa czatu się budzi i zasiada na panel. Ekipa czat moderatorów sprawdzając logi ma możliwość zobaczyć o której godzinie gracz popełnił zbrodnię, więc może bany powinny działać na określony czas właśnie od tej godziny? Rozumiem, że wiele osób omijałby ban, bo logowanie nie zawsze jest regularne, BLA BLA... Ale według obecnej polityki, CM nie ma ustalonych godzin "pracy/wolontariatu", czyli również może zalogować się kilka dni po wykroczeniu i ma prawo od momentu swojej wizyty nałożyć bana na przykładowy miesiąc.

W skrócie - skoro czat moderatorzy nie potrafią się zorganizować i działać również nocami, niech nakładają kary na taki czas, jaki byłby podczas ich obecności.

2. La torta?

3. MOD_ORZEŁ

MOD_ORZEŁ Guest

troszkę to bez sensu. Jeżeli nakładać by bany od godziny złamania regulaminu, to wychodziłoby, że ci gracze w trakcie teoretycznego bana udzielali się na czacie, a więc pisali na czacie gdy mieli aktywnego bana, a więc automatycznie powinni dostawać bana na miesiąc :D

Nie mogłem się powstrzymać przed napisaniem tego ciągu myślowego :D

Pozdrawiam
    MOD_ORZEŁ

Ostatnio edytowane przez moderatora: 8 kwietnia 2018
  4. Drogi Orzełku, ale czyja to jest wina, że aktualnie nie był obecny żaden moderator czatu? Ja nie dążę do tego, żeby mieć zapasowy czas na pisanie.

5. MOD_ORZEŁ

MOD_ORZEŁ Guest

To jest niczyja wina. Nawet mając potężny zespół moderatorów, to i tak w nocy raczej by nie siedzieli ciągle. Takie są realia.

Wspominałaś też o czymś takim jak wolontariat. Pozwolę sobie wytłumaczyć istotę tego- ktoś może się zgodzić wykonywać dobrowolnie jakieś zadanie, ale nie można mu nakazać, że np. dziś ma coś wykonać. Może tak postąpić, ale nie musi. To jest DOBROWOLNE.

Pozdrawiam
    MOD_ORZEŁ

6. Orzełku, wiem czym jest wolontariat, a Ty wiesz że wgłębiając się w szczegóły wolontariatu moderatorów gier BP, okazałoby się iż nic Wasza sytuacja z nim wspólnego nie ma.

Żaden gracz nie powinien odpowiadać za to, że na stanowisko czat moderatorów zgłaszają się ludzie, którzy nie mają czasu banować graczy w odpowiednim momencie. No chyba, że powinniście całkiem zrezygnować z rozpatrywania reportów z takich godzin.

7. Zlikwidować czat. Będzie spokój. :p

8. cross68

cross68 User

hi hi mi juz nie działa od tygodnia :D

9. "Wiedz, że coś się dzieje." :D

10. MOD_ORZEŁ

MOD_ORZEŁ Guest

I tak oto idziemy w dwóch skrajnie różnych kierunkach. :) Czy coś z tego wyniknie? Chyba możemy to uznać za pytanie retoryczne.

Ja się odcinam od tej dyskusji, to nie ma sensu.

Proszę tylko tu nie spamować, mam na was oko :p

Pozdrawiam,
    MOD_ORZEŁ

11. A ja popieram idee bo już niejednokrotnie dostawałem bana (nie zawsze w sumie nawet sensownego) kilka dni po faktycznym "przewinieniu" co nie ukrywajmy jest tak zwanym śmiechem na sali i wewnętrznie boli mnie coś jak widzę taką moderatorską sumienność :d
    Pragnę zauważyć, że wasze kary są śmiesznie niedostosowane długością do faktycznej szkodliwości czynu co automatycznie odpowiada na ciąg myślowy orzełka, no chyba że w tygodniowych karach za jedno słowo kilka godzin jest resocjalizacyjnym zbawieniem :d

12. Alfa.Star

Alfa.Star User

Anito, jeśli ban jest sluszny to o co pretensje? Zastanów się czy to naorawde ma sens. Popatrz jak jest w realnym swiecie. Zalozmy ze ktos popelni przesteostwo po czym ukrywa sie przed wymiarem sprawiedliwosci powiedzmy 10 lat. Zostaje w koncu zlapany i dostaje np 15 lat wiezienia to wg Ciebie powonien orzesiedziec 5 lat bo jdgo kara powinna zaczac sie w momencie przestepstwa :) A teraz przyklad z gry powiedzmy ze ktos lamie regulaminnuzywajac capslocka (to moze bie za duze wykroczenie ale nadaje sie na orzyklad) piszs tak kilkanascie wypowiedzi. Mijaja 3h pojawia sie moderator albo ticket zostaje przeczytany i uznaja ze nalezy sie ban na godzine i co w takim przypadku? Okazuje sie ze osoba ta bedzie bezkarna bo od momentu 'wykroczenia' minelo 3h a ban mial byc na 1h takze jest po wszystkim. Teraz jest chyba dobrze a opoznienia nie sa kilkudniowe a najczsscidj kilkugodzinne

13. Na szczęście zdążyłam uprzedzić Technorożka, że obawiam się komentarza osoby na tyle zagubionej w życiu, by porównać je do gry iii... oto jesteś Rafale! :D

Prawo to prawo, panuje odkąd pamiętamy i towarzyszyć nam będzie. Nie wiem jak najprościej wytłumaczyć Ci logiczne rzeczy, zobaczymy co da się zrobić!
    W prawdziwym świecie admini życia nie mają dostępu do logów przestępstw, ich daty, godziny ani wykonawcy, stąd też nie są w stanie wyeliminować zbrodniarza w chwili złapania sprawy w swoje ręce. Wyżej Orzełek słusznie zauważył, że spóźnialstwo skutkuje możliwościami dla osoby łamiącej regulamin, gdyż w połączeniu z moim przykładem taka osóbka ma zapasowe 6h dostępu do czatu.
    Podałeś przykład capsa/spamu - dla mię osobiście taki problem jest problemem dopóki trwa. Co to wniesie do mojej gry, że ktoś dostanie bana 3h po tym jak utrudniał pisanie na czacie? Dałeś mi teraz do myślenia, bo zastanawiam się jak bardzo trzeba być spaczonym żeby poczuć w takiej chwili satysfakcję.

Wracając do prawa, niczym nowym nie jest fakt, iż często długość kary nie jest liczona od podjęcia decyzji o wyroku. Nad naszymi banami nie ma rozpraw, przesłuchań czy nie wiadomo czego tam jeszcze. XD Regulamin jest prosty i sam w sobie bardzo zrozumiały. Podkreśliłam dość wyraźnie, że absolutnie nie mam żadnych pretensji o słuszne bany, bo nie o tym jest ten temat.
    Rozchodzi się o zbyt luźne podejście moderatorów czatu do stosowania kar. Godziny nie zrobią różnicy, kiedy weźmiemy pod uwagę bana od tygodnia wzwyż, jednak tak jak sam wymieniłeś - w przypadku bana na 10min/1godz/1 dzień, niedbalstwo razi w oczy. Zawsze powtarzam, że nie po to mamy żywych ludzi za panelem, żeby sprawę rozwiązywali jak roboty bez oceny sytuacji. To że znudzeni gracze mają na tyle czasu by każdą błahostkę reportować, obnaża tylko brak organizacji w ekipie.

Rzadko korzystam z czatu, czasami się pośmieję czy pośpiewam - co budzi w ludziach złe emocje, a na mojej twarzy uśmiech. :D Temat wyszedł z czystej ciekawości przy okazji, gdyż chciałam sprawdzić jak odnosi się do tego reszta.

14. ρsчсноρдткд[]™

Za dużo filozofii, a za mało... hmm ...kultury ? - Zachowuj się zgodnie z regulaminem, a nie będzie problemów i tego typu niepotrzebnych tematów. :p

15. Ja myślę, że zdecydowanie mniej potrzebne są komentarze "usunąć czat", "pozbyć się czatu" w każdym temacie poruszającym problemy ludzi, którzy z czatu korzystają. :p

Napisałam o co w temacie chodzi i powtarzać mi się nie chce. Nie trolluj mi tutaj, bo Orzełek już groził tam wyżej. :cool:

16. TL_Eviana.

TL_Eviana. Team Leader Team Darkorbit

w nocy się śpi.... jak każdy człowiek.....

Temat zamykam.

Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.