Klient gry-nowe oblicze wydajności gry

Temat na forum 'Archiwum reszty' rozpoczęty przez użytkownika Sparked=), 22 sierpnia 2017.

Drogi Forumowiczu,

jeśli chcesz brać aktywny udział w rozmowach lub otworzyć własny wątek na tym forum, to musisz przejść na nie z Twojego konta w grze. Jeśli go jeszcze nie masz, to musisz najpierw je założyć. Bardzo cieszymy na Twoje następne odwiedziny na naszym forum. „Przejdź do gry“
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. Sparked=)

Sparked=) User

Witam serdecznie.
    Gra istnieje już bardzo długo, ciągle się rozwija, ale o dziwo twórcy dotąd nie wpadli na pomysł stworzenia klientu gry do pobrania, więc moją sugestią jest stworzenie takiego klienta.

Dlaczego?

Aktualnie wydajnośc gry w głównej mierze jest zależna od Flash Playera, jego wersji oraz łącza. Jednak często jestem świadkiem baaardzo dużych spadków klatek na sekundę (FPS) podczas gry na 2D, gram w wersji 2D, ponieważ bardziej mi odpowiada. Mimo, iż posiadam PC z wyższej klasy (i7 6700k,16GB RAM,GTX 980 Gaming) nie mogę uwierzyć, że na takim sprzęcie przy pojawieniu się większej ilości graczy/alienów klatki potrafią spaść nawet do 20..

Co zyskujemy grając na kliencie i dlaczego warto go stworzyć?

Przede wszystkim grając na kliencie, DarkOrbit będzie głównie akcelerowane przez kartę graficzną (GPU) i zmniejszy się zużycie RAMu zwiększając zużycie procesora (CPU), a jest to korzystna zamiana. Klatki na sekundę byłyby znacznie stabilniejsze, a gra przyjemniejsza.

+Dodać dokładniejsze opcje do ustawienia sobie i zmieniania grafiki, np. w wersji 2D nie ma jakości statków "średnie", tylko "niskie" i "wysokie".

Dodatkowo sugeruję dodać do tego klienta coś takiego jak Limit klatek. Ustalając maksymalny limit klatek (np. w przedziale 30-60), ktoś, kto ma sprzęt z słabszej półki mógłby ustawić przykładowo Limit klatek na 30, wtedy nie skakały by mu 30-60, co jest właśnie lagami, skokami klatek rejestrowanych przez nasze oko.
    Zapraszam do dyskusji :p i polecam przesłać tą sugestię do "wyżej postawionych" osób z ekipy, ktorzy mogli by ją przedstawić twórcom.

Btw. absurdalną rzeczą jest, że 2D jest znacznie bardziej zlagowane niż wersja 3D, chyba raczej powinno być na odwrót :p

Ostatnie edytowanie: 22 sierpnia 2017
  2. MOD_TOBY

MOD_TOBY Guest

STATEKWIDMO lubi to.
  3. Ghost_User

Ghost_User User

Kiedyś był klient. Nie wiem dlaczego go usunęli.

4. MOD_ORZEŁ

MOD_ORZEŁ Guest

Informatycy pracują nad wprowadzeniem klienta gry, więc uważam ten temat w chwili obecnej za zbyteczny.

Na chwilę obecną czekajmy na rezultaty prac. Temat zamykam.

Pozdrawiam,
    MOD_ORZEŁ

Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.