Konkurs na projekt statku stworzony przez społeczność DarkOrbit

Temat na forum 'Archiwum HQ' rozpoczęty przez użytkownika BA_Matroz, 25 kwietnia 2018.

Drogi Forumowiczu,

jeśli chcesz brać aktywny udział w rozmowach lub otworzyć własny wątek na tym forum, to musisz przejść na nie z Twojego konta w grze. Jeśli go jeszcze nie masz, to musisz najpierw je założyć. Bardzo cieszymy na Twoje następne odwiedziny na naszym forum. „Przejdź do gry“
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. MOD_ORZEŁ

MOD_ORZEŁ Guest

Temat służy do wrzucania swoich projektów, ewentualnie dopytywania się o szczegóły. Luźne rozmowy o konkursie proszę przenieść gdzieś indziej.

Temat oczyściłem.

Pozdrawiam
    MOD_ORZEŁ

Czarny lubi to.
  2. ViperΔ

ViperΔ User

No raczej można w sumie i tak nie będzie dowodów że tego nie zrobiłeś :p

3. MOD_ORZEŁ

MOD_ORZEŁ Guest

Zgodnie z prawem własności nie za bardzo. Dodając tutaj projekt statku podpisujesz się poniekąd, że jesteś autorem dzieła. Jednak są prawa autorskie osobiste, które to są niezbywalne. Do nich należy m. in. imię i nazwisko twórcy. Tak więc naruszyłbyś prawo autorskie.

Pozdrawiam
    MOD_ORZEŁ

4. [​IMG]
    2) Cyborg Extraction[​IMG]

Jak bym miał PS'a było by lepiej a ten biedo GIMP tylko na tyle mi pozwolił :/ Sorry jutro maturka więc tak na szybko :)

#EDIT nad tym drugim mi chwilę zeszło wszystko trzeba było po malutkich elementach zaznaczać zmieniać, było trochę trudności z niektórymi elementami. Nie chciałem robić designu, który na mapie wyglądał by jak kucyk Pony bo większość grafik jest robiona w DarkOrbit na styl "kolorowo, ale trochę metalicznie - złomowo - wojennie". Wyobrażałem sobie jak by mógł wyglądać na mapie i czy było by to przyjemne uczucie czy jak z niektórymi Argonami albo Lava'mi których połowę widzę na czarno. Inspirowałem się naturalnie jadem skorpiona, do którego nawiązuje - stąd nazwa.

Ostatnie edytowanie: 7 maja 2018
  5. ViperΔ

ViperΔ User

Chcesz linka do PSa?

6. Na czeskim forum widziałem taki sam - nie wiem czy nie potraktują jako plagiatu

7. MOD_ŻBIK

MOD_ŻBIK Guest

2.17. Podszywanie się pod członków ekipy i/lub wcielanie się w rolę moderatora
    Bezwzględnie zabronione jest podszywanie się pod członków ekipy, a także wcielanie się w rolę moderatora. Dotyczy to zarówno nicków, awatarów, sygnatur, jak i wypowiedzi.

Naruszenie tego zakazu będzie skutkowało natychmiastową blokadą konta na forum.

Zabronione jest komentowanie wypowiedzi innych użytkowników w sprawach dotyczących interpretacji Regulaminu. Należy to wyłącznie do zadań moderatora. Wszelkie uwagi prosimy zgłaszać za pomocą formularza do pomocy technicznej.

Kara:
    Podszywanie się pod członka ekipy - 51 pkt

Pozdrawiam
    MOD_ŻBIK

8. @MOD_ŻBIK A właśnie a'propos konkursu to jest konkurs globalny ale zwycięzcy będą rozstrzygani dla każdego forum osobno? Czy globalnie? Coś tak koślawo zrozumiałem jakby jedna praca z danego kraju szła do etapu globalnego czy jak? Mam jeszcze kilka pomysłów i tak z ciekawości dopytam :)

9. MOD_ŻBIK

MOD_ŻBIK Guest

Szanowny Graczu,

Z informacji na temat konkursu jasno wynika, że z każdego forum zostanie wybrana jedna praca i sposród tych prac pracownicy BP wybiorą jedną.;)

Pozdrawiam
    MOD_ŻBIK

10. @MOD_ŻBIK @MOD_ORZEŁ
    Na wstępie chciałbym dopytać bo pisze w tytule "Konkurs"
    To może mały SPOILER definicji:
    Konkurs – rodzaj przyrzeczenia publicznego, w którym oznaczony został termin ubiegania się o nagrodę za najlepszą czynność lub najlepszy rezultat (dzieło), spełniające warunki określone w przyrzeczeniu nagrody w rozumieniu art. 919-921 Kodeksu Cywilnego.
    W powszechnym rozumieniu konkurs to procedura oparta na mechanizmie rywalizacji o nagrodę, mająca na celu osiągnięcie najwyższego poziomu umiejętności lub jakości i dokonanie wyboru najlepszego rezultatu lub czynności oraz nagrodzenia ich wykonawcy przyrzeczoną nagrodą. Instrument konkursu i jego zasady reguluje Kodeks cywilny w tytule XXXVI „Przyrzeczenie publiczne”, art. 919-921 Kodeksu Cywilnego, a warunki konkursu, czyli warunki ubiegania się o przyrzeczoną nagrodę, określa przyrzekający nagrodę, który może być organizatorem konkursu lub może powierzyć organizację konkursu stronie trzeciej. Niektóre szczególne rodzaje konkursów mogą być także regulowane przez prawo, albo regulacje wewnętrzne organizacji, które zajmują się organizowaniem konkursów danego rodzaju.

(...)
    Konkurs jako nieodwołalne zobowiązanie organizatora do nagrodzenia najlepszego rezultatu (dzieła) lub czynności nie może być unieważniony, jak tylko w przypadku naruszenia prawa, rażących nieprawidłowości bądź nieuczciwości po stronie organizatora, i w takich przypadkach zawsze na ryzyko i odpowiedzialność organizatora konkursu pod rygorem zwrotu kosztów poniesionych przez uczestników unieważnionego konkursu.

A teraz pytanie - ze słowem konkurs wiąże się nagroda. Poświęciłem czas na zrealizowanie projektu ale w regulaminie ani słowa o nagrodzie, z którą konkurs jest nieodwołalny. Nie znalazłem takich informacji na łamach innych forum w obcych językach. Co budzi mieszane uczucia. Owy konkurs jest wręcz jawnym wyzyskiem. Wy nam zróbcie pomysł bo my nie mamy, a w zamian "Bóg zapłać". Teraz się nie dziwię - skąd tak mało prac?!

Nie mówię tutaj o wakacjach na Malediwach w Kurorcie Vakkaru tylko sensownej nagrodzie - która poniekąd bywa zachętą. Nie kieruję tego bezpośrednio do polskiej ekipy - to moje osobiste zapytanie - lecz do centrali, bo teraz tak sobie właśnie wpadłem na pomysł dogłębnej analizy faktów. Czyżby w skarbcu BP brakło wirtualnej waluty? Czy ową walutę będziemy niebawem kopać jak crypto, więc nie chcą uwalniać nadmiaru Uridiocoinów?

Ale tak całkiem poważnie: W zamierzchłych czasach Ciemnej Orbity konkursy oznaczały rywalizację o nagrodę. W czasach dzisiejszych mam wrażenie Orbita wyblakła, poszarzała ...

robertpiechowski lubi to.
  11. MOD_ORZEŁ

MOD_ORZEŁ Guest

Po pierwsze przyrzeczenie nagrody to nic innego, jak wskazanie nagrody w konkursie, jaką można zdobyć (np. za określone miejsca). Po wyłonieniu zwycięzców w uproszczeniu przyrzeczenie trzeba spełnić, czyli przyznać nagrodę.
    Po drugie zależy co dla kogo jest nagrodą. Nie ma nagrody finansowej, ani nic w stylu uridium/premium etc. Jednak nagrodą jest możliwość wpływu na chociażby nazwę statku i tworzenie gry. Czy jest to satysfakcjonująca nagroda? To pozostawiam indywidualnej ocenie każdego użytkownika forum.
    Jednak jak wyżej wykazałem, całość spełnia wymogi konkursu.

Pozdrawiam,
    MOD_ORZEŁ

12. Może w kulturze japońskiej to wystarczająca nagroda - wpływ. W cywilizacji środkowoeuropejskiej zacytuję znane porzekadło "nie ma nic za darmo" ale dobra :) Tyle chciałem wiedzieć na ile mi już odpowiedziano.

13. Chyba Wolontariat: '
    Wolontariat (łac. voluntarius – dobrowolny) – dobrowolna, bezpłatna, świadoma praca na rzecz innych lub całego społeczeństwa, wykraczająca poza związki rodzinno-koleżeńsko-przyjacielskie.
    Wolontariusz to osoba pracująca na zasadzie wolontariatu. Według Ustawy o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie wolontariuszem jest ten, kto dobrowolnie i świadomie oraz bez wynagrodzenia angażuje się w pracę na rzecz osób, organizacji pozarządowych, a także rozmaitych instytucji działających w różnych obszarach społecznych. Instytucje te nie mogą korzystać z pracy wolontariuszy przy prowadzonej działalności gospodarczej, czego wprost zakazuje ustawa."

14. Czarny

Czarny User

Ciekawe dlaczego wątek jest nadal otwarty skoro miał być zamknięty 25 :)

15. MOD_ŻBIK

MOD_ŻBIK Guest

Szanowni Graczy,

Upłynął czas, w którym było można udostępniać swoje prace. Z racji tego zamykam temat.

Pozdrawiam
    MOD_ŻBIK

Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.