łączenie serwerów

Temat na forum 'Archiwum reszty' rozpoczęty przez użytkownika wilibald, 27 stycznia 2018.

Drogi Forumowiczu,

jeśli chcesz brać aktywny udział w rozmowach lub otworzyć własny wątek na tym forum, to musisz przejść na nie z Twojego konta w grze. Jeśli go jeszcze nie masz, to musisz najpierw je założyć. Bardzo cieszymy na Twoje następne odwiedziny na naszym forum. „Przejdź do gry“
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. 97 % tego co BP deklaruje robi na odwrót, kasa+kasa+kasa i 0 gracza oraz pay to win ta gra w stanie agonalnym

2. Mam cichą nadzieję, że zechcesz przeczytać całość tego co napisałem :p

Na świecie wszystko egzystuje na wzór "sinusoidy". I są na ten temat robione różne badania, które to potwierdzają. Występujące naprzemiennie tendencje wzrostowe i spadkowe są nieodzownym elementem wszystkiego na tym świecie. Wartość akcji na GPW, wartość pieniądza, poparcie liderów społecznych, popularność gier komputerowych... Nie ma gry komputerowej, która od momentu wejścia w rynek cały czas szczytowała. W każdej grze w pewnym momencie zaczyna się ten nieunikniony spadek. Tyle, że w jednych grach dzieje się to szybciej, a w innych wolniej. Niestety DarkOrbit jest przykładem tej gry, w której dzieje się to szybciej. Niemniej jednak na samym początku DO osiągało ogromne wartości wzrostowe, ale od pewnego momentu wszystko zaczęło się sypać.
    Ale to raczej nie jest wina samego DarkOrbit, bo z tego co się orientuję to każda gra BigPointu wbija się w rynek jak dzik w paśnik i tak jak górowała - tak szybko znika.
    Osobiście odnoszę wrażenie, że tym punktem kulminacyjnym było wprowadzenie skutecznego systemu antybotowego. Wówczas tysiące graczy straciło konta i na mapach zrobiło się pusto. Nie mówię, że to był błąd. Wręcz przeciwnie. Oszustów trzeba karać i dobrze, że te konta zostały pousuwane. Ale z drugiej strony, czy jeśli system antybotowy skasował konta trzech/czwartych społeczności - a zatem taka ilość graczy bociła, to można powiedzieć, że kiedykolwiek było dobrze? Tendencja wzrostowa rejestrowanych i aktywnych kont była, ale nie do końca byli to gracze.
    Połączenie serwerów jest odpowiedzią na deficyt budżetowy w BP. Utrzymanie 3 serwerów jest 3x droższe niż utrzymanie jednego serwera. Nowości nie wprowadzają, żeby gracze płacili, bo w końcu zobaczyli, że nowości tylko demotywują graczy, a nie napędzają biznes. Uznali więc, że połączą serwery, licząc na to, że koncentracja graczy w 1 miejscu, oprócz mniejszych kosztów, spowoduje, że gra odbije się od dna i w końcu ta "krzywa" naszego kochanego DarkOrbit pójdzie w górę na wykresie. Wszystko jest robione dla pieniędzy. To nie jest po to, żebyśmy my gracze mieli ludzi na serwerach i żebyśmy mieli z kim latać. To jest po to, żeby utrzymanie gry było tańsze.

Jeśli chodzi o zatraconą fabułę gry, to nie ma co na ten temat tutaj pisać. Od tego jest "DYSKUSJA: Klany mieszane. Co robić?" :p
    Bo to właśnie przez ich istnienie fabuła gry została zatarta.

No i na koniec sama śmietanka Twojej wypowiedzi, czyli to, że "gracze powinni być traktowani jako partner handlowy, bo utrzymują tą grę". Całkowicie się z tym zgadzam.
    Gracze na ten moment są traktowani jako zwykły towar, który co chwila jest czymś nawożony, żeby nie zgnił.
    Nie mamy żadnych praw w tej grze, oprócz latania po mapach i płacenia, żeby to latanie było łatwiejsze. Jak grałem na koncie na Polska 2 to dantejskie sumy, jakie wywalałem w tą grę, byłyby w stanie zaopatrzyć w miesięczną przeciętną sprzątaczkę w centrali BigPointu. Co w zamian za to miałem? (miałem bo konto zostało zbanowane) Lagi, brak pomocy technicznej, brak wolności wypowiedzi i poglądów oraz czasem jakieś eventy, na których (wątpliwie) można było się dorobić urki. Szkoda tylko, że te eventy nie są dla graczy, którzy tej uri potrzebują, bo każdy z eventów dominowany jest przez full elity, które w grze mają już wszystko co się da, więc event jest odskocznią od monotonii spowodowanej brakiem celu gry. Przykładem jest zakończona przed kilkoma dniami Dominacja.
    Nie ma wolności wypowiedzi na forum, ponieważ prohibicja na niektóre tematy jest gorsza niż za czasów Podziemnej Polski. Wszelkie wypowiedzi na tematy gorące są ukrywane lub karane.
    Od zawsze tak było. Jedynie dzięki TGC (Top Gamer Club) istniały tutaj jakieś resztki demokracji i kontaktu typu Gracz-Administrator-Deweloper. No ale klub został zamknięty i resztka nadziei poszła do piachu.
    Gracze nie są traktowani na równi, czego przykładem jest sprawa o moją sygnaturę zapoczątkowana przez MOD_Moth w temacie "DYSKUSJA EVENT: Dominacja". Gracz, który płaci mniej musi się podporządkować, natomiast te same wykroczenia popełniane przez gracza, który płaci więcej są traktowane z przymrużeniem oka. Dlatego jest duża szansa, że to co tutaj napisałem jest jednym z ostatnich postów na tym forum, a to tylko dlatego, że walczę o swoje prawa :)

Szkoda gadać... Fajnie jest czasem powspominać stare czasy, ale jednak prędzej czy później temat zejdzie na rzeczywistość i cały czas pryska. Naprawdę, prowadziłem w życiu wiele rozmów na tematy gier komputerowych i ich pochodne. I wszystkie najgorsze wady, które były w tych rozmowach przytaczane - można utożsamić z jedną firmą, która wyprowadziła na rynek grę pokochaną przez setki tysięcy graczy, a obecnie jest na dnie.

Tyle na ten temat ode mnie. Nie chce mi się już nawet pisać kolejnych opinii. Z resztą ciekawy jestem ile punktów dostanę za to tutaj, a co dopiero by było gdybym więcej takich postów wstawiał :)

3. Ktoś oglądał streama bp? Mówili kiedy łączenie?

4. gigamen

gigamen User

5. 15122003

15122003 User

Jak to będzie wyglądać trzeba wszystko zacząc od nowa cały postęp czy jak

6. Nie, wszystko co masz będzie przeniesione.

7. -porty7-

-porty7- User

mi sie wydaje że jak bedziesz mial na jednym koncie wilee serwerow to musisz wybrac przy ktowrym zostajesz czy jakis tak. chodzi o to ze ten statek co masz na np pl1 i masz drugi na pl2 to wybierasz.

8. MOD_TORO

MOD_TORO Forum Moderator Team Darkorbit

Zamykam
    Pozdrawiam
    MOD_TORO

Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.