Profil Pilota - w pigułce :)

Temat na forum 'Archiwum reszty' rozpoczęty przez użytkownika Baladros, 29 września 2020.

Drogi Forumowiczu,

jeśli chcesz brać aktywny udział w rozmowach lub otworzyć własny wątek na tym forum, to musisz przejść na nie z Twojego konta w grze. Jeśli go jeszcze nie masz, to musisz najpierw je założyć. Bardzo cieszymy na Twoje następne odwiedziny na naszym forum. „Przejdź do gry“
  1. Baladros

Baladros User

Witam serdecznie użytkowników :)
    Ostatnio odpowiedziałem na pytanie jednego forumowicza dotyczące przydzielenia PP pod alieny. Wpadłem na pomysł, aby rozwinąć odpowiedź o dodatkowe możliwości rozwoju profilu pilota.
    Oto krótki poradnik bez zbędnego owijania w bawełnę. Zapraszam :)

Profil Pilota POD ALIENY
    dla pacyfistów :)

POZIOM I
    Optymalizacja poszycia I 2/2
    Mechatronika 1/5
    Technologia osłony 5/5

Taktyki wojenne 5/5

POZIOM II
    Manewry unikowe 2/2
    Optymalizacja poszycia II 3/3
    Etyka I 2/2

Rakietologia 5/5
    Tajniki polowania 5/5

POZIOM III
    Mechanizmy osłony 5/5
    Manewry unikowe II 3/3

Strategia ataku 5/5
    Etyka II 2/3

Kalibracja 5/5

A teraz w kolejności :)
    Optymalizacja poszycia I 2/2 -> Mechatronika 1/5 -> Technologia osłony 5/5 -> Manewry unikowe 2/2 -> Optymalizacja poszycia II 2/3 -> Etyka I 2/2 -> Rakietologia 2/5 -> Tajniki polowania 5/5 -> Optymalizacja poszycia II 3/3 -> Mechanizmy osłony 3/5 -> Manewry unikowe II 3/3 -> Rakietologia 5/5 -> Kalibracja 5/5 -> Mechanizmy osłony 5/5 -> Taktyki wojenne 5/5 -> Strategia ataku 5/5 -> Etyka II 2/3

Profil Pilota pod alieny oprócz zwiększonych obrażeń w PvE zawiera także umiejętności defensywne, zwiększające szanse na przetrwanie w razie ataku wroga. Zwiększone obrażenia przeciwko alienom otrzymujemy już na poziomie 21PP!! Oczywiście wartość tą możemy obniżyć do 18PP, jeśli rozłożymy punkty w
    Technologii osłony w wymiarze 3/5, a uzupełnimy ją później. Jednakże nie zapominajmy o tym, że osłona też jest potrzebna bijąc wrogie NPC. Po osiągnięciu Tajnik polowania 5/5 dalszy rozwój profilu skupiony jest na defensywnych umiejętnościach zapewniających przetrwanie na mapie (zwiększone HP statku, wytrzymałość osłon, redukcja celnych strzałów wroga). Rakietologia rozwijana jest dopiero po umiejętnościach defensywnych, ponieważ z doświadczenia wiem, że jeden zgon od wroga marnuje więcej czasu niż te kilka % mniejszych szkód z rakiet. Ostatnimi elementami rozwijanymi w profilu są umiejętności zwiększające PD oraz Honor ze zniszczonych potworów. Umieściłem je na końcu, ponieważ uważam, że najmniej wnoszą do gameplayu.

Profil Pilota POD PVP
    dla koneserów nękania innych graczy :p

POZIOM I

Mechatronika 5/5
    Technologia osłony 5/5

Materiały wybuchowe 5/5

POZIOM II

Manewry unikowe I 2/2

Etyka I 2/2
    Cybernetyka I 2/2
    Rakietologia 5/5

POZIOM III
    Mechanizmy osłony 5/5
    Manewry unikowe II 3/3

Etyka II 3/3
    Kalibracja 5/5
    Cybernetyka II 3/3

I oczywiście w kolejności :)
    Optymalizacja poszycia I 2/2 -> Mechatronika 1/5 -> Technologia osłony 3/5 -> Manewry unikowe I 2/2 -> Optymalizacja poszycia II 3/3 -> Cybernetyka I 2/2 -> Mechanizmy osłony 3/5 -> Manewry unikowe II 3/3 -> Mechanizmy osłony 5/5 -> Kalibracja 3/5 -> Cybernetyka II 3/3 -> Technologia osłony 5/5 -> Kalibracja 5/5 -> Rakietologia 5/5 -> Mechatronika 5/5 -> Materiały wybuchowe 5/5 -> Etyka I 2/2 -> Etyka II 3/3

Powyższa propozycja rozwoju PP pod walki PvP jest absolutnie podstawową wersją rozwoju Profilu w tym kierunku. Z początku skupiona głównie na
    umiejętnościach defensywnych, w późniejszym etapie kładzie nacisk na rozwój umiejętności zwiększających obrażenia przeciwko wrogim graczom. W momencie osiągnięcia grubych laserów (rozwój Cybernetyki II na 3/3) mamy przydzielone zaledwie 27PP!! Zapewnia to przydzielenie jedynie 3PP do Technologii osłony w początkowej fazie rozwoju profilu. W obecnej "mecie" gry - po wprowadzeniu Mechanizmu Złączeniowego P.E.T.a - obrażenia wzięły górę nad dużą osłoną. Na podstawie ostatnich doświadczeń wyciągnąłem wniosek, że konfiguracja Full DMG i prędkość + "Złączeniówka" jest w stanie zdziałać cuda nawet przeciwko wrogom mających ponad 1,5 miliona osłony kosztem mniejszego DMG. W związku z tym postanowiłem zaproponować późniejsze rozłożenie PP do Technologii osłon i uzupełnienie jej po przydzieleniu Cybernetyki II. Pozostałe umiejętności to rozwój cenności laserów oraz szkód od rakiet. Na koniec pozostawiłem umiejętności przyspieszające naprawę statku oraz zwiększające promień eksplozji min, a także te dające więcej poważania z zestrzeleń. Głównie te dotyczące "poważki" uważam za opcjonalne.

Profil Pilota POD HYBRYDĘ
    dla tych co jeszcze szukają swojej drogi :D

POZIOM I
    Mechatronika 5/5
    Technologia osłony 5/5

Teoria namierzania 1/5

Detonacje I 2/2

POZIOM II
    Manewry unikowe I 2/2

Etyka I 2/2
    Cybernetyka I 2/2
    Rakietologia 5/5
    Tajniki polowania 5/5

POZIOM III

Mechanizmy osłony 5/5
    Manewry unikowe II 3/3

Kalibracja 5/5
    Cybernetyka II 3/3

W kolejności :)
    Optymalizacja poszycia I 2/2 -> Mechatronika 1/5 -> Technologia osłony 3/5 -> Manewry unikowe I 2/2 -> Optymalizacja poszycia II 3/3 -> Cybernetyka I 2/2 -> Etyka I 2/2 -> Tajniki polowania 5/5 -> Mechanizmy osłony 3/5 -> Manewry unikowe II 3/3 -> Mechanizmy osłony 5/5 -> Kalibracja 3/5 -> Cybernetyka II 3/3 -> Technologia osłony 5/5 -> Kalibracja 5/5 -> Rakietologia 5/5 -> Mechatronika 5/5 -> Detonacje I 2/2 -> Teoria namierzania 1/5

Propozycja Profilu Pilota Hybrydowego jest stworzona dla graczy, którzy lubią bić alieny, ale nie kosztem PvP. Ta propozycja profilu pilota poświęciła umiejętności dające więcej poważania z zestrzeleń (Etyka II) oraz promień eksplozji min (Materiały wybuchowe) na koszt zwiększenia obrażeń przeciwko PvE (Tajniki polowania). Konkretne obrażenia od laserów przeciwko PvE i PvP oraz zwiększone osłony mamy już na poziomie 32PP. Do tego zwiększona celność laserów i obrażenia od rakiet wchodzą w pełni na 42PP. Pozostałe umiejętności zwiększają efektywność robotów naprawczych oraz nieco celność rakiet. Plusem tego profilu pilota jest wszechstronność. Minusem natomiast jest to, że pełną wszechstronność na dostatecznym poziomie osiągamy dopiero na 42PP.

Profil Pilota POD SKRZYNKI BONUSOWE
    dla old-school'owców z żelazną cierpliwością :eek:

POZIOM I
    Mechatronika 5/5
    Technologia osłony 5/5

Logistyka 5/5

POZIOM II
    Manewry unikowe I 2/2

Ekonomia kosmiczna I 2/2
    Cybernetyka I 2/2

POZIOM III

Mechanizmy osłony 5/5
    Manewry unikowe II 3/3

Teoria grawitacji II 5/5
    Ekonomia kosmiczna II 3/3

Cybernetyka II 3/3
    Kalibracja 5/5

W kolejności :)
    Optymalizacja poszycia I 2/2 -> Mechatronika 1/5 -> Technologia osłony 2/5 -> Logistyka 2/5 -> Manewry unikowe I 2/2 -> Optymalizacja poszycia II 3/3 -> Ekonomia kosmiczna I 2/2 -> Mechanizmy osłony 5/5 -> Teoria grawitacji II 5/5 -> Manewry unikowe II 3/3 -> Cybernetyka I 2/2 -> Cybernetyka II 3/3 -> Ekonomia kosmiczna II 3/3 -> Technologia osłony 5/5 -> Logistyka 5/5 -> Kalibracja 5/5 -> Mechatronika 5/5

Szczerze powiedziawszy nie wiem, czy ten pomysł Profilu Pilota jeszcze komuś się przyda. Z obserwacji albowiem wynika, że zarobek ze skrzynek bonusowych stracił opłacalność już kawał czasu temu. Mimo wszystko ten rozwój Profilu Pilota daje ogromny boost do zbierania Uridium ze skrzynek. Dzięki niemu z pojedynczej skrzynki bonusowej na mapach 4-x możemy zebrać za pomocą statku ponad 450URI (z aktywnym podwajaczem)!!! Ta sama skrzynka zebrana przez P.E.T'a wyposażonego w protokoły wydobywcze III gwarantuje nam ponad 600 URIDIUM !!! A to wszystko już na poziomie 33PP! Profil Pilota daje też zwiększoną ładownię (
    Logistyka), która może sprawdzić się podczas zbierania Palladium. Oprócz w/w benefitów gwarantuje również niezłe konkretne właściwości defensywne.

Propozycje rozdzielenia punktów w Profilu Pilota oparte są na moim niemałym doświadczeniu w grze (12 lat). Oczywiście jestem otwarty na ewentualne konstruktywnie uzasadnione korekty oraz dyskusje. Nie zapominajmy jednak, że te propozycje stworzone są dla nowych graczy, którzy mają rozterkę dotyczącą rozdania PP. U takich osób reset umiejętności jest jeszcze tani i zawsze mają szansę zmiany Profilu Pilota przy niedużych kosztach.
    Mam nadzieję, że chociaż jednej osobie ten poradnik okaże się przydatny :)
    Życzę wszystkim miłej i owocnej gry :)

Ostatnie edytowanie: 1 października 2020
    korek185, kris0211. oraz -PŁONER- lubią to.
  2. Baladros

Baladros User

Dodam jeszcze, że prosiłbym jakiegoś MOD'a o poprawienie tych spoilerów w edycji. Nie wiem dlaczego mi się zdublowały i rozdzieliły, a nie jestem w stanie ich poprawić samemu (jakiś dziwny błąd). Po tym możecie usunąć tą wiadomość, aby nie było spamu w wątku :)
    Dziękuję :)

3. Ze tak zadam pytanie po co ci teoria namierzania (poza tym ze masz wizualny efekt jak rakietki skacza z lewej i z prawej) skoro masz cos takiego jak precyzja rakiet w montowni (koszt 20 tys kredytow) ktora daje ci 100%celnosci rakiet, zamiast tych 3 pkt w teorie namierzania dalbym np w zwiekszone dmg z min, badz zasieg wybuchu, ewentualnie jak ktos jest jeszcze takim desperatem zeby w 2020 grac pod range przy zbugowanych kontach to w etyke 2 moze dac pkt.

Sam osobiscie wolalbym zrobic zasieg min zamiast tej teori namierzania

Baladros lubi to.
  4. Baladros

Baladros User

Słuszna uwaga, nie przemyślałem tego pod kątem precyzji rakiet :p