Regulamin, czyli sznur na szyi gracza

Temat na forum 'Archiwum reszty' rozpoczęty przez użytkownika Sparked=), 2 lipca 2017.

Drogi Forumowiczu,

jeśli chcesz brać aktywny udział w rozmowach lub otworzyć własny wątek na tym forum, to musisz przejść na nie z Twojego konta w grze. Jeśli go jeszcze nie masz, to musisz najpierw je założyć. Bardzo cieszymy na Twoje następne odwiedziny na naszym forum. „Przejdź do gry“
?

Co sądzisz o regulaminie na polskich serwerach DarkOrbit?

1. Zbyt rygorystyczny i sztywny, a gracze są często niesłusznie i niezasłużenie karani za błachostki

77,3%
  2. Uważam, że regulamin jest jak najbardziej w porządku i nie trzeba nic zmieniać

18,2%
  3. Nie mam zdania w tym temacie

4,5%
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. Sparked=)

Sparked=) User

Witam serdecznie.
    Miałem wahania, czy napisać ten temat, czy nie, bo nie wiem, jak on zostanie odebrany, czy ma w ogóle jakiś sens poruszanie tej kwestii w propozycjach, ponieważ wiem, że ekipa BigPointu twardo i sztywno stoi po stronie regulaminu i raczej nie będzie chciała nic zmieniać, aczkolwiek mam na myśli tu nieszczęsne i zbyt rygorystyczne wytyczne karania i słowa wpisane w baze danych, za które system ma automatycznie banować użytkownika. Jak wiadomo czat jest udogodnieniem dla graczy, by mogli się komunikować, ale w stanie faktycznym gracze mają bardzo ograniczone pole do użytkowania go, ponieważ nawet najgłupsze wyrazy są cenzurowane przez serwer (np. "dziecko","mózg","sprzedaj"). Rozumiem, że BigPoint jako właściciel gry musi dbac o porządek w niej, nie pozwalać na tworzenie toksycznej atmosfery i rozpowszechnianie informacji o programach ułatwiających grę, by zachować kulturę i smak gry, ale to jest na prawdę przesada.. Często odpisując komukolwiek na czacie (a jestem osobą powyżej średniej kulturalną) mam problem z doborem słów jakich użyć w wiadomości, ponieważ nonsensem jest, że część jest blokowana, a za część dostałem nawet kilka razy bana na 7 dni! Mimo, iż nie używam wulgaryzmów, nikogo nie obrażam, a jedynie czasem popuszczę troszkę chumorku. Jesteśmy obecnie w miejscu, gdzie "posmieszkowanie" itp. nie jest możliwe z uwagi na ww. fakty, a czat jest miejscem tylko dla ludzi powaznych. Gracze nie są robotami, tylko ludźmi i chcą też na luzie sobie prowadzić luźną i fajną konwersację na czacie do tego przeznaczonym (rzekomo). Regulamin i wytyczne karania powinni być w mojej ocenie dokładniej przemyslone, by bylo to logiczne, bo w obecnej sytuacji za najmniejszą błachostkę, która jest smieszna mozna wylapac blokade na 7 dni. Zdaje sobie sprawę na wejściu, że pewnie nic mój temat nie wniesie do sprawy i będzie dalej jak jest, ale chociaż chcę spróbować, może komuś się zapali światełko na stołku wyżej i pomyśli logicznie, że jest to straszne ograniczenie swobody komunikacji graczy, którzy są przez to zmuszani często do rozmowy na TS itp. Przykładem rowniez są gracze, ktorzy latają pobanowani z frazą "BAN" w nicku, zaloze sie, ze nie oznacza to, ze co drugi gracz jest chamem bez kultury, tylko wlasnie to o czym mowie.
    Zapraszam do merytorycznej dyskusji i mam nadzieję, że ktoś z ekipy przeczyta ten wątek i się nad nim zastanowi, bo to, ze przez bardzo dluuuuugi czas bylo tak jak jest teraz, nie znaczy, ze nie mozemy tego zmienic na lepsze, czyz nie?
    Pozdrawiam.

de^nekst^best lubi to.
  2. Witam, Temat był wałkowany niestety góra nic nie zmieni. Sam pisałem dobry czas o jedno słowo do PT podpierając się słownikami i innymi rzeczami ale cóż odp jedna. Bana nie zdejmiemy i czekaj do końca. Ich gra ich zasady albo się dostosujesz albo wy...pad :p

3. kris0211.

kris0211. User

Najlepsze jest to, że gdy wpisałem w wiadomości trzy kropki, dostałem ostrzeżenie o floodingu.
    System jest dziwny (jak w sumie wszystko w tej grze), ale nic na to nie poradzimy.

4. Chcemy zmiany to dlaczego ma jej nie być? Ja już dawno mówiłem... Chcecie zmian to trzeba trochę czasu i nerwów poświecić, ale niestety nikt nie wie co robić najwidoczniej...

Ps. Polecam pierwszą kropeczke.

Spekulacje. Temat zostanie zmieszany z błotem za pare dni, ponieważ to ekipa decyduje ( zdecydowała ) jak owy regulamin wygląda, a na każdym serwerze jest podobnie ( haah ). Albo za spam.

5. dark4p

dark4p User

Zgadzam sie z autorem tematu. Darkorbit to jedna z niewielu gier w której administracja lubi pokazać swoją 'wladze' w ten bardziej negatywny sposó, a regulamin nam pozwala jedynie siedzieć cicho i płacić.. Niestety temat tego typu już był walkowany wiele razy i odsylano 'nas' do supportu po czym temat leciał do kosza.

6. TL_Eviana.

TL_Eviana. Team Leader Team Darkorbit

Jeśli ukarany nie zgadza się z blokadą czatu, powinien zgłosić się w odpowiednie miejsce, gdzie przeanalizowane będzie czy ban systemowy jest prawidłowy, czy należy go ściągnąć. Każda sprawa rozpatrywana jest indywidualnie. Wcześniej były problemy, że moderatorzy na czacie to zło, teraz system to zło. Nigdy nie dogodzi się nikomu.
    Jeśli gracz nie będzie używał niedozwolonych słów, to bana nie dostanie - bardzo prosta zależność. I jest wielu takich graczy, którzy z czatem problemu nie mają ;)

Nie wiem co ma regulamin czatu do płacenia...

Zastanawia mnie cel tej ankiety? Regulamin jest dobrze "zbudowany", jest jasny i przedstawia kary jakie moga być za jego łamanie. Wystarczy.. go przestrzegać ;) A jeśli nóżka się powinie, to piszemy do Pomocy Technicznej.

Wątek mogę Wam zostawić otwarty, ale z góry mówię, że regulamin czatu nie będzie w najbliższym czasie zmieniony. Co do słów w systemie - całkiem możliwe, że tak. Co nie zmieni faktu, że regulaminu przestrzegać będzie trzeba nadal.

kube lubi to.
  7. Zientula

Zientula User

Wszystko ma swoje plusy i minusy. Fakt że niektóre słowa nie powinny być cenzurowane jak np. dziecko ale nie jest to takie złe.
    Wbijam na takie czaty gdzie trudno o jakiekolwiek zasady kultury a moderatorzy sieją taką patologie jak najgorsi gracze tutaj a co dopiero mowa o ludziach na czacie. Widuję taki syf że to co się działo za dawnego TL stronga to pikuś w porównaniu z tym co czasem się działo na innych czatach o lekkim podejściu do regulaminu.

Poza tym zawsze możesz się postawić i odejść z gry lub nie inwestować w gre. Mnie nieuczciwy permban na konto za nienaruszającą regulaminu wypowiedź na czacie nauczył nie kupować premki i nie wydawać tu kasy. To nie regulamin jest zły tylko niektórzy pracownicy czasem oszukują.

p.s. a kulturę na czacie zagłuszały najczęściej wojny klanowe. Teraz nie wiem bo od miesięcy nie widuję polskiego czatu i raz na pare miesięcy odwiedzam polski serwer ale pewnie nic się nie zmieniło. No chyba że umarło życie na czacie tak jak na tych serwerach co nic nie rozumiem co piszą :D

8. Ghost_User

Ghost_User User

Zaznaczyłem opcję 1, ale uważam że regulamin (poza pewnymi punktami) jest dobry, tylko system na czacie (i kiedyś moderatorzy) niesłusznie banują.

9. To że regulamin sam w sobie nie jest zły, a jedynie interpretacja większości punktów przez administrację, wiadomo od dawna. Myślę, że gdyby nie było w tym grama prawdy, to zarząd nigdy nie zrezygnowałby z czat moderatorów.
    Nie uważam, że "dogodzenie" graczom jest tutaj niemożliwe. Wiadomo, zawsze znajdzie się ktoś, kto będzie narzekał. Padło stwierdzenie, że obecny stan czatu komuś tam nie przeszkadza, to i perfekcyjne rozwiązanie również może kogoś nie zadowolić. - Jednak obydwa przypadki to wyjątki, a nie o nie tutaj chodzi.
    Ja kompletnie nie tęsknię za CM, ale czy to musi oznaczać, że pisanie po kilka razy zdania zawierającego słowo "ich" musi mi się podobać? Co jest nadal największą zagadką moim zdaniem, bo nie zawsze za to wyrzuca, to są jakieś wybrane momenty. No i rzecz jasna - na jakiej zasadzie to słowo jest złe? :D
    Oczywiście do wszystkiego można się przyzwyczaić (podobno), tylko czy sprowadzanie normalnych słów do wulgarnej jego odmiany jest konieczne? Nie każdy pisząc "głupia, głupi, głupie" chce kogoś obrazić, "ssanie" to nie tylko coś zboczonego, a "tępa" może być grafika. :rolleyes: Przykładów jest wiele, nikomu obce zapewne nie są. To troszkę chore jak zarząd przedstawia nam swoje rozumowanie. Nie wiem tylko która ze stron jest większym zboczeńcem czy "hejterem". :D W końcu to jak odbieramy dane słowo, też pokazuje w którą stronę zmierzają nasze myśli.

Ostatnie edytowanie: 23 lipca 2017
  10. MOD_M4

MOD_M4 Guest

Brak aktywności,
    zamykam.
    Pozdrawiam
    MOD_M4

Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.