Optymalizacja/ ustawienia DO

Temat na forum 'Archiwum reszty' rozpoczęty przez użytkownika Damian[PL], 28 grudnia 2019.

Drogi Forumowiczu,

jeśli chcesz brać aktywny udział w rozmowach lub otworzyć własny wątek na tym forum, to musisz przejść na nie z Twojego konta w grze. Jeśli go jeszcze nie masz, to musisz najpierw je założyć. Bardzo cieszymy na Twoje następne odwiedziny na naszym forum. „Przejdź do gry“
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. Damian[PL]

Damian[PL] User

Siemka tak jak w temacie, jak uzyskać jak najlepsze ustawienia na moim lapku, zaczynając od przeglądarki... smieszne jest to, że bardziej wymagające gry chodzą zadowalająco na moim komputerze a ta gra nie, chciałem wrócic po dłużyszym czasie a tu pyk 20 fps... moj set na lapku
    Intel® Core™ i5-4210U 1.7 GHz 2.4 GHz - procek
    8GB RAM
    NVIDIA GeForce GT 840M
    nie jest to jakiś potwór ale dotychczas starczało

2. |Dżordż|

|Dżordż| User

Ostatnio coś jest masakrycznie nie tak. Chodziło mi zawsze mega płynnie, teraz nagle się tnie i to na 3d gdzie wcześniej nawet na kompletnym drewnie mi śmigało. Event coś miesza z performancem

3. Damian[PL]

Damian[PL] User

Okej udało mi się wykrzesać 40fps na 2d i 3d ale to wciąż za mało, tak mi się wydaję. Wie ktoś co jeszcze można by ulepszyć. Używam przeglądarki Comodo Dragon

4. Wladimir50

Wladimir50 User

Jak nie masz żadnych programów do czyszczenia komputera z niepotrzebnych plików polecam CCleaner, łatwy w obsłudze program. Usunąć niepotrzebne pliki aplikacje z komputera. Zrobić defragmentacje dysku i to w sumie tyle co mogę powiedzieć.

5. vorilhon

vorilhon User

Zmiana przeglądarki, np na chrome?

6. |Dżordż|

|Dżordż| User

Przypominam że flash umiera z początkiem roku.

7. Damian[PL]

Damian[PL] User

Chrome to jest to samo co Dragon, wiec nie wiele pomoże

znam ten program, z ciekawości on wcale nic nie czyści( to, że pokazuje ile zwolnił etc. nie znaczy o skuteczności tego programu tak samo błędy w rejestrze, które sam "wymyśla") Zwykły pic na wodę.

8. sokół54

sokół54 User

Nie z początkiem, a końcem roku 2020.....

Po pierwsze plany zasilania: https://board-pl.darkorbit.com/threads/zwiekszenie-fps-na-grafice-zintegrowanej.113020/

Po drugie włączanie chrome na procesorze graficznym nvidii

Po trzecie ustawienia dla chrome'a w panelu nvidii (wyszukaj w tym celu posty byłych moderatorów MOD_ŻBIK oraz MOD_ORZEŁ- powinny być tam opisy ze screenami).

Po czwarte- zdaj relację czy podziałało.

Pamiętaj tylko, że to laptop. Wrzucenie wszystkiego na maksymalne obroty wymaga więcej energii, a także się mocno grzeje lapek. Sprawdzaj temperaturę procesora, dysku i grafiki. Jak przekraczają chociaż 1 z poniższych wartości to lepiej odpuścić:
    procesor >80 stopni
    grafika >80 stopni
    dysk SSD >50 stopni
    dysk HDD >55 stopni.

Pozdrawiam
    Marcin.

9. SλώczγK

SλώczγK User

z tego co widze to więcej już nie wyciągniesz mając procek z literką U :D

10. sokół54

sokół54 User

Według benchmarku ten procek 3.4k pkt (single core 1.4k pkt). Rzeczywiście mało, ale pamiętajmy, że może wykorzystać dedykowaną kartę graficzną. Według mnie powinno się dać jeszcze trochę podciągnąć wyniki.

Pozdrawiam,
    Marcin

11. Damian[PL]

Damian[PL] User

Może i nie da się kręcić tego procka, ale pomogło. Zastosowanie się do instrukcji powyżej. Fps 25-49 od bicia kubików aż po samo latanie chociażby. Nie jest może idealnie ale na pewno lepiej niż to co było tj 16-24fps...

12. sokół54

sokół54 User

No dobra, a co z temperaturami? Co prawda są zabezpieczenia procesorów przed przegrzaniem, ale dyski tego nie posiadają. A wysoka temperatura dysku wpływa na niego negatywnie.

Pozdrawiam,
    Marcin

13. Damian[PL]

Damian[PL] User

Z ciekawości będę musiał sprawdzić, wątpię aby grzał się bardziej, laptop bez problemu ciągnął bardziej wymagajace gry. A problem z przeglądarką pozostaje ( trzeba niestety używać trybu incognito)

14. TraluMrozu

TraluMrozu User

Bo DarkOrbit nie ma swojego klienta i cięgnie na 1 rdzeniu procka, dlatego lepiej bedzie chodzić na i3 9/10 generacji niz na i7, nie liczy się całkowita moc obliczeniowa tylko pojedynczego rdzenia.

15. sokół54

sokół54 User

Skoro na incognito działa to znaczy, że jest jakiś kłopot z plikami tymczasowymi lub cookies. I to błąd po stronie przeglądarki. Tak więc albo incognito, albo zmiana przeglądarki, albo aktualizacja przeglądarki.
    Traluś, wiem że jesteś starym dość graczem i powielasz to, co było kiedyś. Spójrz sobie chociaż na obciążenie rdzeni logicznych procesora w trakcie gry oraz bez niej. W trakcie gry 1 rdzeń, który przejmuje proces główny będzie obciążony wysoko, a pozostałe przejmą część obliczeń. Przykładowo na Ryzen 2500U jeden rdzeń obciążony jest w 100%, a pozostałe między 30 a 60%.
    Poza tym maksymalne możliwe wypadkowe obciążenie procesora dla 1-wątkowych procesów będzie wynosić troszkę ponad 100%/n, gdzie n to liczba rdzeni. Dla 4-rdzeniowego procesora będzie to około 25-30% obciążenia procesora. Odpal DO, puść na maksymalne obroty podzespoły i zobaczysz na 4-rdzeniowym procku obciążenie procesora rzędu 50%. No i jak to jest możliwe? :) Porzućmy te stare przyzwyczajenia, że każdy program działa w 1 wątku, bo to odchodzi do lamusa. Gdzie można wykorzystać wielowątkowość i asynchroniczne obliczenia, tam się to daje.

Pozdrawiam
    Marcin

16. Damian[PL]

Damian[PL] User

No to tak procek 55
    dysk 33
    grafika 44
    po godzinnym graniu na tych ustawieniach

17. sokół54

sokół54 User

E to lajcik, dobre chłodzenie masz :) Albo jeszcze coś z tego sprzętu da się wyciągnąć XD

Pozdrawiam
    Marcin

18. Damian[PL]

Damian[PL] User

gram na dworze XD

19. sokół54

sokół54 User

To się nazywa legalny cheat XD

Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.