Propozycje tematów jakie mają zostać otwarte na nowym forum.

Temat na forum 'Archiwum HQ' rozpoczęty przez użytkownika BA_THOR, 5 grudnia 2013.

Drogi Forumowiczu,

jeśli chcesz brać aktywny udział w rozmowach lub otworzyć własny wątek na tym forum, to musisz przejść na nie z Twojego konta w grze. Jeśli go jeszcze nie masz, to musisz najpierw je założyć. Bardzo cieszymy na Twoje następne odwiedziny na naszym forum. „Przejdź do gry“
  1. Słuchajcie, doceniam wasze posty i to co w nich zawarte, ale lepiej sobie darować bo dyskusja na ten temat nigdy nie miała i nie będzie mieć sensu.

Ja także miałem ochotę się do niej włączyć i napisać spore wypracowanie, lecz po odpowiedziach BA darowałem sobie.

Ale powtórzę jeszcze raz to, o czym doskonale wiecie i co już pojawiło się w niektórych wypowiedziach:

Regulaminy oraz wszystkie inne podobne, zawsze będą konstruowane w taki sposób, aby dać przewagę osobom je egzekwującym.

Nikt opracowujący poszczególne punkty nie będzie sobie ani swoim kolegom z ekipy strzelał w łeb i modyfikował ich według naszych życzeń (życzeń w cudzysłowie oczywiście, bo tak naprawdę są to zasadne uwagi co do zmiany takich kwestii jak możliwość obrony, odwoływania się, itp - nie widzę przeszkód, aby nie robić tego publicznie), gdyż uległaby wtedy zmniejszeniu ich przewaga nad nami.

2. BA_THOR

BA_THOR Guest

Moje odpowiedzi są zgodne ze stanem faktycznym. Nie ma realnej możliwości zmiany, bowiem te decyzje zapadają na wyższym szczeblu. Jestem od ich egzekwowania, nie od ich podważania.

Czy regulaminy dają przewagę? Tak. Dlaczego? By wyrównać szanse, gdyż na jedną osobę z ekipy przypada 100 spoza niej, z których 95 jest raczej przeciw niej. Faktem jest, że 10 osób zagłuszy jedną, bo nie każdy potrafi uszanować pracę innej osoby, przy 100 MOD, czy CM nie ma szans. Znaczna większość atakuje ekipę dla zasady, albo by pomścić swojego bana, upomnienie, czy usunięcie tematu. I nawet jeśli kompletnie nie mają racji to jeden MOD, czy CM nie opanuje tłumu. By zapobiec temu, że gracze próbują wchodzić "na głowę" są stosowne regulaminy.

Nie twierdzę, że zawsze wszystko było ok, jednak co do mojego podejścia staram się traktować jednakowo wszystkich i nie naginać regulaminu do swoich potrzeb. Sam jesteś dobrym przykładem. Wiesz dobrze ile blokad zarobiłeś i dlaczego. A jednak można bez bana. Wystarczy zmiana podejścia. Ekipa nie jest taka zła, a to, że musi wypełniać swoje zadania zawsze sprawi, że ktoś ukarany będzie miał jej to za złe. Raz jeszcze podkreślę, co do forum daleki jestem od zbyt intensywnych kar, jednak obiektywnie patrząc gro oskarżeń o bana jest pod adresem czatu, nie forum.

Pozdrawiam
    BA_THOR

3. Ja (co może zabrzmi dziwnie) nie mam nic do regulaminu, pilnowany przez mądre i sprawiedliwe osoby okazałby się bardzo pomocny i potrzebny. Gorzej jak trafi się na osoby, które nawet nie stoją obok mądrych, wtedy robi się problem.
    Taka sama mściwość, Thor, jest ze strony ekipy i przestań już szukać winy u graczy, bo to się robi żałosne. Nie zarzucam niczego osobom, które do mojej osoby nie mają złego podejścia, Ciebie też uważałam za jednego z tych pomocnych, póki nie miałam okazji wymienić z Tobą kilku postów w "skargach".
    Jeśli sugerujesz się tym samym regulaminem na wszystkich serwerach gry, to mam nadzieję, że na kolejnego ticketa odpisujący TM ładnie podpisze się swoim nickiem, tak jak to wygląda w PT angielskiej - jako dobry początek dopasowania się do zasad panujących na sewerach angielskich.

Proszę o zmianę języka wypowiedzi, jest to ostatnia sytuacja, w której toleruję obrażanie ekipy. Wprost odnosisz się do osób w ekipie z pogardą. Następna taka wypowiedź spotka się z odpowiednią nagrodą.

Pozdrawiam

BA_THOR

Mój język jest bardzo łagodny, wierz mi. Jeśli poczułeś się obrażony, to może jednak masz sobie coś do zarzucenia. Nie ma w regulaminie punktu, który nakazuje mi Cię czy innych członków ekipy uwielbiać, więc skoro możesz banować za brak uwielbienia to śmiało, bo masz już za co.

2.12. Edycja postów po moderatorze
    Zabronione jest edytowanie swoich postów, które zostały edytowane przez członka ekipy.
    31 Punktów

Pozdrawiam

BA_THOR

Ostatnio edytowane przez moderatora: 19 października 2015

4. Nawiązując do poruszonej przez Ciebie przeszłości i mojej osoby.

Nigdy nie miałem pretensji o jakiegokolwiek bana, tylko o zbyt duży wymiar kary w stosunku do przewinienia. - A to różnica.

Zawsze, ale to zawsze punkty były dawane na wyrost. Wiesz o tym dobrze i wiesz że nie przesadzam w tej chwili. I tu dla odmiany mamy zjawisko które tez możemy nazwać zemstą, ale MOD-ów. ; )

Jego istnienia zaprzeczyć nie możesz. Może nie ma go wśród obecnych członków ekipy forum, ale istnieje.

Piszesz że decyzje zapadają na wyższym szczeblu - naprawdę będąc BA nie masz jakiegokolwiek wpływu na zawartość i charakter regulaminu ?

Myślę że zgodzisz się ze mną w pewnym wypadku i zrozumiesz dlaczego sądzę, iż obecny regulamin daje wam zbyt duży zakres możliwości. Mianowicie, moderatorzy o takich cechach charakteru jak mściwość, złośliwość a nawet "zwykła" porywczość, wykorzystują zbyt duży rozrzut punktowy niektórych punktów regulaminu (przykład poniżej), co powoduje że kara staje się bardziej dotkliwa - i tutaj wyraża się to, co rozumiem poprzez pojecie 'niesłuszny ban'.

2.8. Trollowanie
    Trollowanie polega na zamierzonym wpływaniu na innych użytkowników w celu ich ośmieszenia lub wywołania sporu. Każdy przejaw takiego zachowania będzie karany.

Kara:
    11 - 51 pkt

Jakieś reguły muszą być. To przyznaję nawet ja. Musi być coś, co reguluje zachowanie pojedynczego człowieka i/lub społeczności w takich miejscach jak to . Sensu istnienia regulaminów nie podważam. Chodzi o bardziej przyjazny ich charakter dla użytkownika. I to nawet tego, który zasłużył swoimi czynami na karę. Osoba z poczuciem niesprawiedliwego potraktowania powraca odmieniona na gorsze (znasz taką osobę dobrze i sam się do niej odwołałeś). Dlatego ważne, aby uniknąć takich sytuacji.

Oczywistym jest to, iż funkcjonowanie działu skarg nie może odbywać się na zasadzie że większość ma rację. Mam na myśli raczej coś takiego jak zgłaszanie się osób (nazwijmy to ogólnie) poszkodowanych przez danego moderatora w sprawie, która akurat dotyczy jakiegoś użytkownika, który z tym danym moderatorem obecnie ma coś do wyjaśnienia. Wtedy odsetek ludzi żądnych zemsty na pewno by zmalał, gdyż ekipa wiedziałaby czy rzeczywiście piszący mieli styczność z tym moderatorem i czy ich przypadki są dalekie (lub właśnie nie, co przemawiałoby na korzyść zgłaszającego skargę) od aktualnie poruszanego.

Czat mnie nie interesuje. Kwestie z nim związane powinny odbywać się tak jak do tej pory, czyli za pomocą formularza kontaktowego.

To co przedstawiłem tyczy się forum. Jak już pisałem chciałem sobie odpuścić, ale jednak postuluję pytaniem: nie można by tego wprowadzić nawet na próbę ?

Będzie źle, to zamknięcie dział i tyle. Każdy będzie wiedział z jakiego powodu.

EDIT:

Hmm, teraz dopiero zauważyłem że zaczęło się od jednego, a zeszło na drugie.

To nic. To co napisałem w kwestii zmiany regulaminu podtrzymuję, a mój pomysł może zostanie wykorzystany kiedy indziej.

Chyba że dział ten funkcjonować ma inaczej niż myślę, a zakładam najprostsze z możliwych, czyli po prostu konfrontację na linii użytkownik - moderator.

Ostatnie edytowanie: 18 października 2015
  5. czesio1590

czesio1590 User

Dlatego proponuje otwarcie też działu dyskusja o regulaminach, w których gracze by proponowali zmiany w regulaminach forum, czatów itp, nie mówię tu o zniesieniu np zakazu wulgarnosci itp. tylko o punktach które są zbyt niekorzystne dla graczy, które nie dają szans na obronę, po za tym czytajac twój post gdybym był, podkreślam gdbym był modkiem mógłbym ci wytknąć ze 2 złamane punkty regulaminu, trochę naciągane ale da się, tak jak do każdego postu, nawet do modka, choć i tak nie ma to sensu bo nie przejdzie, nie mówie tego złośliwie

6. BA_THOR

BA_THOR Guest

W wielu sytuacjach miałeś większą liczbę punktów nie dlatego, że ktoś się mścił, tylko dlatego, że była to jedyna możliwość by pozwolić moderatorom zapanować nad sytuacją.

Faktem jest, że istniała sytuacja, w której były konflikty na linii gracz - MOD. Jednak samosąd nie jest wyjściem. Od hamowania zapędów MODków są SMODzi i ja. Wiele razy podkreślałem, że to robię. Wiem, że robił to też mój poprzednik, a przed nim BA_SIMM. Każdy ma jednak swój charakter i czasem ciężko opanować ludzi, a dodam tylko, że kilkukrotnie zostały wyrzucone z ekipy osoby, które zachowywały się w niewłaściwy sposób.

Co do kolejnej kwestii. Pisałem o tym już wcześniej. Powtórzę to raz jeszcze. Miałem wpływ na obecny kształt regulaminu, jako BA od forum wraz z TL uczestniczyłem w meetingach wszystkich BA i TL z polskojęzycznych for BP. Wraz z utworzeniem tegoż regulaminu nastąpiła unifikacja wszystkich regulaminów. Obecnie nie mam już możliwości ingerencji w regulamin.

Poruszając kwestię punktów. Rozrzut musi być szeroki, by zapewnić sensowny próg banów. Mam na myśli nie ilość punktów, bo to mało istotne, czy dostaniesz ich 11, czy 20 - nie wpłynie to na długość bana, gdyż dopiero 21 pkt go wydłuży. W praktyce chodzi o długość bana właśnie. A tu punktacja i czas trwania bana jest dalece różna. Dostając 11 pkt masz 1 dzień, kolejny próg to 5 dni od 21 pkt. Ponadto punkt, który zacytowałeś jest o tyle ciekawy, że może być także mocno nadużywany przez graczy. Tutaj musi być duży rozrzut kar, a to wiąże się z większymi widełkami. Pamiętaj także, że punktacja nie pochodzi tylko z forum DO, było to drogą ustaleń i opinii wszystkich BA. To, że na forum DO można by zmniejszyć karę nie oznacza to, że na innym forum będzie to pożądane, gdyż mogą mieć tam problem z tym właśnie zachowaniem u graczy.

Dział Skarg jest w 95% poświęcony CMom. Pozostałe 5% dotyczy forum, zaś Ci co faktycznie mają bana piszą do PT. Podobną funkcję pełnił na starym forum inny temat. I była to porażka, gdyż nie było konkretów, tylko powielanie schematów. Nawet jeśli ktoś nie miał styczności z modem bardzo często wtrącał swoje 5 groszy, a z tego wychodziły sytuacje, w których by opanować sytuację szły bany. To trochę taka nakręcająca się spirala. Obecne działanie działu Skarg zostało zaprojektowane specjalnie w tym względzie.
    Nie ma sensu otwierać takiego tematu, bowiem będzie on czysto teoretyczny. W praktyce nie mamy możliwości zmiany regulaminu na forum DO. Jest on ustalony odgórnie.

Pozdrawiam
    BA_THOR

7. czesio1590

czesio1590 User

Jako współtwórca regulaminu forum chyba masz prawo zasugerować tym od góry pewne zmiany?

8. Jednakże nawet takowa pobudka nie zmienia faktu iż kara była zawyżana, a przyznanie że takie działania miały miejsce może oznaczać iż były one przeprowadzane za cichą zgodą BA, a nawet w związku z jego wytycznymi.
    Także odwoływanie się nie miało sensu, bo z góry wiedziałem jaka odpowiedź mnie czeka.

Tamten regulamin miał takie luki, że miałem gdzieś czy dostanę 10 czy 100 punktów, gdyż zaraz po zbanowaniu głównego konta mogłem i produkowałem następne - zakazu pisania z multikont nie było, nie można było jedynie za jego pomocą odwoływać się na forum od bana nałożonego na któreś z nich lub główne.

Ale to wszystko przeszłość. Teraz jest inny regulamin i inni ludzie. Nie wrzucam wszystkiego i wszystkich do jednego worka zakładając że nic się nie zmieniło. Choć niestety tamten schemat postępowania tamtych ekip rzucił szeroki cień na następujące.

Cieszy mnie to i jestem skłonny uwierzyć, że starasz się być obiektywny i brać stronę użytkownika w pierwszej kolejności bardziej niż członka swojej ekipy. Nie miałem sposobności się o tym przekonać póki co, ale może się jeszcze przydarzy.

Teraz klarowniej. :)

9. Arastamana

Arastamana User

Wyznaczcie Regulamin dokładnie ponieważ administratorzy jak Gilraen interpretują jak chcą ten regulamin i za słowo zakropkowane na czacie dostałem blokadę czatu

10. Sygnatury na zamówienie! :D

11. BA_Matroz

BA_Matroz User

Wydaje mi się, że taki temat już istnieje >tu<

Pozdrawiam
    MOD_Matroz

12. Przepraszam bardzo ;D Kiedyś tema bardzo aktywny... teraz słabo... słabo... słabo.

13. mogly byc otworzony temat tylko dla ekipy DarkOrbit i wstawailiby np kiedy bd na mapie prezenty lub te lodowe skryzneczki zeby ludzie wiedzieli na ile i kiedy kupic podwajacz lub rabat a nie ze skrzynki sa 2 dni potem znikaja i podwajacz w sumie na marne... albo ye skrzynki lodowe tylko jeden dzien byly. po prostu taki jakby kalendarz albo po prostu wpisy ludzi ktorzy to wiedza kiedy bd dane skrzynki

14. -.POCISK.-

-.POCISK.- User

lepiej otworzyć temat co i kiedy zostanie "zrobione" w temacie używania przez graczy czitów,haków,namierzaczy??
    zawieszając JP pokazaliście swoją bezradność w ściganiu graczy co sobie pomagają nielegalnymi programami
    ręczne sprawdzanie konta co wygrał JP, analizowanie powtórek jest świadectwem bezdradności ekipy tak jak i BP
    banujecie graczy co botami zbierają boxy, piszecie szumnie ile to kont zostało zbanowane ale na graczy co grają na namierzaczach nie macie sposobu, jest to przykre.

pozdrawiam gwiezdny pilot

15. C.K.M

C.K.M User

nie powiem ciekawa rzecz
    Teraz moja propozycja nazwa tematu: "Sposób na... " w którym byłoby opisywane cwane, oryginalne metody na wszelakie rzeczy które to początkowo gracze borykają się

16. A możesz podać jakieś przykłady? :cool: Bo ciężko jest mi sobie wyobrazić co miałeś na myśli. Część osób od siebie piszę poradniki dla nowych Graczy, Moderatorzy robią FAQ, a zawsze można się spytać kogoś na forum lub na czacie o czym nie mamy pojęcia. Ktoś na pewno pomoże jak napiszemy zrozumiale :)

Pozdrawiam,
    MOD_SZYBKACOBRA

17. C.K.M

C.K.M User

przykładowo jakie są dobre sposoby na zdobywanie części do wrót z galaxy Gates albo w co na początku inwestować w PET albo inne takie niby szczegóły ale ważne :)

18. stworca

stworca User

albo o czym oni mówili w tym podcaście na żywo

19. Przepraszam, że tak długo, ale myślałem trochę nad Twoją propozycją :oops:

Ogólnie mówiąc tematy związane z poradnikami oczywiście są dobre, tylko najgorszy w tym problem, że nie ma chętnych do pisania ich. Ten temat jest raczej stworzony do sugestii nad Naszym forum, aby coś się działo i rozwijało i głównie do poruszania jakiś tematów dotyczących gry, czy nawet i tego forum :cool: Jednak jeżeli chodzi o poradniki to każdy Gracz może napisać coś od siebie, gdyż my jako Moderatorzy mamy wiele obowiązków - choć pewnie część z Was już tego nie widzi :rolleyes: Oczywiście między innymi piszę o FAQ ;)

Żeby jednak nie robić, że po prostu ''oleję'' sprawę, czy coś w ten teges, można by coś takiego zrobić :) Jednak kto by pisał serie poradników ''Dobre sposoby...'' (czy ''Sposoby na...") to mimo wszystko nie wiem, nie wiem nawet czy ktoś by to czytał :oops: Tak może są nowi Gracze, co wchodzą często na forum i zgłaszają się z problemami / pytaniami, ale większość z nich zgłasza ten problem i mało, co przegląda forum. Więc naprawdę trzeba być też trochę wyrozumiałym w tej kwestii, a w razie czegoś zawsze możemy pomóc, czy to Moderatorzy na forum, czy to CMy na czacie.

A myślałeś może nad tym, że BP chcę Was zachęcić do poznania języka angielskiego? :) Ucz się, ucz się, bo to potęgi klucz :confused:

Pozdrawiam,
    MOD_SZYBKACOBRA

20. sokół54

sokół54 User

Troszeczkę wyłamię się z intencji tego tematu. Otóż chodzi mi o zamknięcie pewnych tematów w tym dziale. Mianowicie tematy tj. aukcje na serwerach są całkowicie wyludnione. Nikt tam nie pisze, bo przecież mamy historię aukcji w grze wraz z podanymi kwotami. Tematy te są też podpięte, więc tworzą tylko długą listę...

Wszystkie tematy związane z aukcją na serwerach zostały przeniesione do archiwum HQ.

Pozdrawiam,
    MOD_SZYBKACOBRA

Ostatnio edytowane przez moderatora: 8 sierpnia 2016
  21. *Bimberek*

*Bimberek* User

Temat do otworzenia:) "Zgłoszone problemy do suportu" by potem nie otrzymywać wzrotnych maili, że problem jest już znany i pracują nad rozwiązaniem.